De dorpskerk van Poortugaal is rijk aan historie. Om een deel van deze historische schatten te onthullen schreef Dhr. W. Bik een Rondwandeling door de dorpskerk. Een beschrijving van deze rondwandeling kunt u hier downloaden.
In de dorpskerk van Poortugaal zijn zo'n 40 grafzerken te vinden. Deze grafzerken zijn in beschreven door Dhr. W. Bik in het document dat u hier kunt bekijken.
Onder de dorpskerk van Poortugaal is een grafkelder aanwezig. Deze grafkelder is geruimd en afgesloten, maar informatie over het gebruik in het verleden is beschreven door Dhr. W. Bik in het document dat u hier kunt bekijken.
“Wie met Gods klokken schiet, die wint de oorlog niet”
In de toren, eigendom van de burgerlijke gemeente Albrandswaard, hangen twee klokken. De oudste klok wordt in Mechelen in 1525 door de klokkengieter J. van der Gheyn gegoten. Deze klok weegt 950 kg en heeft als randschrift de tekst: beginnend rechts bij de Jacobsschelp met aan beide zijden een engel en in het midden St. Jacobus met een boek.
N.L. van Dinther
Enige jaren geleden is aandacht geschonken aan fragmenten van vijzels afkomstig uit Engeland en vervaardigd uit zogenaamd "Purbeck marble". De kennis over vorm en verspreiding van vijzels
De vondst te Poortugaal is zeer vertraagd bekend van “Purbeck marble” in ons land kan nu worden aangevuld met twee vondsten te Poortugaal en te Spijkenisse.
geworden en dateert uit 1971. Eerst in 1980, ter gelegenheid van NCRV's-kerkepad, werd ze door de vinder onder de aandacht van de auteur gebracht. De vijzel is in 1971, bij werkzaamheden in verband met de aanleg van vloer- verwarming in de Ned. Herv. kerk te Poortugaal, gevonden na officiële werktijd. De vindplaats bevindt zich dicht bij het koor. De vijzel werd mee naar huis genomen en is daardoor niet bekend geworden aan de archeoloog van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van de dienst gemeentewerken te Rotterdam, die toentertijd een onderzoek deed in de kerk.
Eeuwig leven is pas duurzaam.....
De Protestantse Gemeente Poortugaal kiest ervoor een veilige gemeente te zijn voor alle leden. Dat betekent dat de leden elkaar met respect behandelen en de mensen met speciale taken en opdrachten binnen de gemeente geen misbruik van hun positie maken. Voor grensoverschrijdend gedrag is geen plaats.
We verbinden ons daarom nadrukkelijk aan de volgende gedragsregels gebaseerd op wat de Bijbel ons leert over omgang met elkaar. Hierop zijn we voor iedereen binnen en buiten onze kerkgemeenschap aanspreekbaar.
De kerkenraad heeft twee vertrouwenspersonen aangesteld: het zijn Marian Vis en Robert Wapenaar. Praten over grensoverschrijdend gedrag, of seksueel misbruik en ongewenste intimiteiten, is lastig. Bij vragen of meldingen over misbruik kan een onafhankelijke vertrouwenspersoon een belangrijke rol vervullen. Wanneer u iets vermoed, ziet of meemaakt, dan is het goed om dit te melden bij een vertrouwenspersoon.
Wat doet de vertrouwenspersoon met een melding?
De vertrouwenspersonen handelen conform het door de Kerkenraad opgestelde beleid. Afhankelijk van de situatie kan de vertrouwenspersoon verwijzen, de melder bijstaan in gesprekken met anderen en bij aangiftes en klachtenprocedures. Zij doen geen werk waar anderen in gespecialiseerd zijn. Dat betekent dat zij niet aan waarheidsvinding doen, zij gaan niet zelf op onderzoek uit, zij zijn geen therapeut, mediator, pastoraal medewerker of advocaat. Zij staan naast het gemeentelid dat zich bij hen meldt en ondersteunen die persoon. Gesprekken met een vertrouwenspersoon zijn in principe vertrouwelijk. Alleen met uitdrukkelijke toestemming van de persoon met een melding of klacht kunnen (delen van de inhoud van) het gesprek of de melding gedeeld worden met anderen. De vertrouwenspersonen zijn geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten. De vertrouwenspersonen hebben een Verklaring Omtrent Gedrag verkregen en hebben de training ‘interne vertrouwenspersoon’ gevolgd, gegeven door het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties.
De vertrouwenspersonen zijn te benaderen via de volgende emailadressen en telefoonnummers:
Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:
Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl
Dorpskerk
De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952
De Haven
Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal.
Klik hier voor ons Privacy Statement.