Bezoek van onze zustergemeente uit Abaujvar

 

In het weekend van 31 maart tot 3 april is het dan zover, het predikantsgezin uit Abaujvar zal Poortugaal bezoeken. Ze komen met 6 personen, het predikantsechtpaar, 3 kinderen (11 – 21) en een vertaler. Natuurlijk zullen zij op zondag onze diensten bezoeken, en zullen ze tijdens de ochtenddienst verwelkomd worden in onze gemeente. Maar zou het niet mooi zijn als u ze ook informeel zou kunnen ontmoeten?

Dat kan! 

Op zaterdagavond 1 april willen we rond 18:00 uur een gezamenlijke maaltijd organiseren, waarbij iedereen uit de gemeente kan deelnemen om kennis te maken met onze gasten uit Abaujvar, maar natuurlijk ook om weer eens gezellig met elkaar een maaltijd te kunnen vieren. Hiervoor zijn we op zoek naar vrijwilligers:

  • Zaterdagochtend om 9:30 u. willen we graag De Haven schoon en gezellig maken. Wilt u helpen?
  • Om met elkaar te kunnen eten zoeken we kokers. We willen onze gasten en gemeenteleden graag een eenvoudige hollandse pot voorschotelen. Zou u willen helpen? De maaltijden moeten om 18:00 uur aangeleverd zijn bij De Haven (wanneer de maaltijd warm opgediend dient te worden, graag ook warm aanleveren).
  • Gemeenteleden die het gezellig vinden om mee te eten en in gesprek te gaan met elkaar en onze gasten. Als u zich opgeeft dan kunnen we een beetje rekening houden met hoeveel eten er nodig is, maar natuurlijk bent u zonder opgave ook altijd welkom.

We zouden het fijn vinden als we deze avond met zoveel mogelijk gemeenteleden kunnen realiseren en samenzijn. Wilt u meedoen met een of meerdere van de bovenstaande activiteiten, geef u dan op via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch bij Cor Meyboom

Op zondag 2 april zullen onze gasten ook in de diensten aanwezig zijn.

We willen ze graag voorzien van een herinnering wanneer ze weer naar Abaujvar vertrekken, en zouden het mooi vinden als u als gemeenteleden hierin kunt helpen. Heeft u iets kleins, typisch Poortugaals of typisch Nederlands dat u ze mee wil geven, neem dat dan in de dienst van 26 maart vast mee. Voor de dienst kunt u dit dan afgeven, zodat we er een mooi geheel van kunnen maken. We zouden het mooi vinden als onze gasten zich heel welkom voelen tijdens het verblijf in onze ‘herberg’. U doet toch ook mee?

 

Hartelijke groet namens de werkgroep

 Richard van Klaveren

 

Koekje bij de koffie

Toen Cor en ik van de zomer in Hongarije waren kregen we uitleg over de vele activiteiten daar. Eten met elkaar bleek enorm belangrijk. We kregen van gemeenteleden te horen dat er na de kerkdienst zelfs altijd mensen bleven eten bij het dominees-echtpaar. Dit was echter niet normaal in Hongarije. Toen wij het domineespaar hiernaar vroegen ontdekten wij dat het een Hollandse oorsprong heeft. De domineesvrouw heeft namelijk tijdens haar theologie-studie stage gelopen in Nederland, in Bennekom om precies te zijn. Hier leerde ze van het koffiedrinken na de kerkdienst. Toen zij haar eerste gemeente kreeg in Hongarije is zij daar begonnen met het serveren van koffie na de dienst. Als er mensen van ver kwamen, dan nodigde zij die mensen vervolgens uit voor de lunch. Dit is zij gaan uitbreiden door nieuwe gemeenteleden uit te nodigen voor de lunch. En nu is het in Abaujvar normaal om na de kerkdienst samen te eten voor wie dat willen.

En dat allemaal door een bakje koffie met een koekje in Bennekom. Toen er in Poortugaal vorig jaar een paar keer op de zondag geen koekje bij de koffie was werd dit meteen opgemerkt. Gelukkig vinden wij het koekje én de koffie ook belangrijk. Bent u jarig geweest? Heeft u iets te vieren?  Laat het ons weten en wij vieren graag met u mee. Had u zin om te bakken? Heeft u koekjes over in de kast? Wij helpen u er graag vanaf. Oftewel: U kunt uw verpakte koekjes op zondagochtend in de keuken afgeven. Heeft u iets vers, laat het dan vooraf weten aan ons. Dan houden we hier rekening mee. En dan als laatste voor wie niet van koekjes houdt: De snoepjes en chocolaatjes bleken ook heel populair, en dus welkom, te zijn.

Namens de koffieploeg,

Annet van der Graaf

Van de werkgroep Abaújvár

 

Hierbij weer een bericht van de Abaújvár-werkgroep. Met de werkgroep zijn we bezig om een programma voor de komst van onze broers en zussen uit Hongarije samen te stellen. Zoals het er nu uitziet komen de dominee met zijn gezin en onze vertaler Peter. Ze komen met de auto in het eerste weekend van April 2023. De exacte tijd van komen en gaan is nog niet bekend. Wel weten we dat het om 4 volwassenen gaat en 2 tieners.

 

In de gezamenlijke dienst met de kerken in Rhoon is er een collecte gehouden. Helaas is de opbrengst nog niet bekend. De opbrengst van de collecte van 5 februari 2023 is voorlopig € 211,40.

Zoals in de kerk-app al gemeld is willen we voor Pasen hartjes met een mooie tekst vanuit Abaújvár laten meebrengen.

Ook willen we onderzoeken of we met een aantal mensen (jong en oud) in de mei-vakantie naar Abaújvár kunnen gaan om daar te genieten van de omgeving én om daar te helpen bij wat daar nodig is.

In juni 2023 willen we een Hongaarse maaltijd samen bereiden en eten. Informatie hierover volgt in een volgend kerkblad. Hou de kerk-app in de gaten, ook voor andere acties.

 

Op 8 juli 2023 is er in Abaújvár een Christelijke familiedag. Als je daar meer van wilt weten, laat het weten.

 

De bijbeltekst in de kerk-app van 19 februari 2023 luidt: ‘Zij zullen van Mij zijn’, antwoordt de Here van de hemelse legers, ‘op de dag waarvoor Ik voorbereidingen zal treffen. En Ik zal hen sparen zoals iemand zijn gehoorzame, plichtsgetrouwe zoon spaart.’

 

Hartelijke groet namens de werkgroep

Cor Meyboom

We willen als gemeente in Poortugaal meer doen voor de hulp aan Oekraïne dan alleen geven via de landelijke hulporganisatie.

We hebben via Ildiko en Huub vanuit de Continental Singers de kerk in Abaujvar gevonden (in Hongarije tegen de grens met Oekraïne aan) en gehoord dat zij daadwerkelijk met hun gemeente hulp bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne.

Op de gemeenteavond in juni mochten we al iets vertellen over de situatie in Abaujvar en hoe zij de vluchtelingen opvangen. Op basis daarvan hebben vanuit de gemeente meerdere mensen aangegeven mee te willen denken hoe dit vorm te geven: ds. Van Walsum, Annet van der Graaf, Richard van Klaveren, Marleen Nieuwlaat en Cor Meyboom.

Spreuk

God roept niet de bekwamen, Hij bekwaamt de geroepenen.

Nieuws

Zondag 19 maart - 9.30 u. 4e zondag van de 40dagentijd

Voorganger:              ds. J. van Walsum                 

Band                         met Edward Wilhelm

Collecten:                  ZOA/ kerkbeheer

 

Kerkauto:                   E. van Zaanen

Koster:                      Chris den Ouden            

 

 

Zondag 26 maart - 9.30 u. 5e zondag van de 40dagentijd ZOMERTIJD

Voorganger:              ds. L.J. Scholten, Gouda                

Organist:                   Jan Teeuw

Collecten:                  diaconie / kerkbeheer

 

Kerkauto:                   R.C. Smits 

Koster:                      Bert Plaizier                      

 

Zondag 2 april - 9.30 u. 

Voorganger:              ds. J. van Walsum

Organist:                   nog niet bekend

 

 

Weeksluiting Hooge Werf

Elke 1e en 3e vrijdag van de maand om 18.30 uur.

17 mrt.   ds. Hans van Walsum  Viering Heilig Avondmaal

 

 7 april   LET OP: Aanvang 15.00 u.

              Goede Vrijdagviering met pastor Ben van Dam.  Inloop v.a. 14.30 u.

              Na afloop is er een gezellig samenzijn.

             

Uitzending kerkdienst op de televisie

De dienst uit de Dorpskerk in Poortugaal wordt elke zondag op de tv uitgezonden via Caiway kanaal 12 en KPN kanaal 1314.Online de dienst meevieren kan ook via onze eigen website:www.pgpoortugaal.nl. Daar klikt u op de knop ‘live’ aan, waar u kunt kiezen of u alleen wilt luisteren of wilt luisteren en kijken.

 

o.o.o.o.o.o.o.o.o.o.o.o.o

 

Van het streamteam:

Af en toe krijgen wij meldingen van problemen die zich voordoen bij het bekijken van kerkdiensten thuis op tv. Het betreft dan storingen in het beeld of een slecht/vertraagd geluid. We zouden het zeer op prijs stellen wanneer u dergelijke problemen bij ons wilt melden per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bij een van de leden van het streamteam in de kerk.

We zullen dan proberen oplossingen te vinden voor deze storingen.

                        Met vriendelijke groet, Hans Keij

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.