We willen als gemeente in Poortugaal meer doen voor de hulp aan Oekraïne dan alleen geven via de landelijke hulporganisatie.

We hebben via Ildiko en Huub vanuit de Continental Singers de kerk in Abaujvar gevonden (in Hongarije tegen de grens met Oekraïne aan) en gehoord dat zij daadwerkelijk met hun gemeente hulp bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne.

Op de gemeenteavond in juni mochten we al iets vertellen over de situatie in Abaujvar en hoe zij de vluchtelingen opvangen. Op basis daarvan hebben vanuit de gemeente meerdere mensen aangegeven mee te willen denken hoe dit vorm te geven: ds. Van Walsum, Annet van der Graaf, Richard van Klaveren, Marleen Nieuwlaat en Cor Meyboom.

De collecte die we 3 juli voor Abaujvar hebben gehouden heeft ruim 1600 euro opgebracht. Daar hebben zij o.a. voedsel voor gekocht, ze zijn een dag met de Oekraïense en Roma kinderen uit geweest en daar kopen ze hout voor de winter voor. Heel hartelijk daarvoor.

Om elkaar beter te leren kennen zijn wij uitgenodigd om naar Abaujvar te gaan om te zien hoe zij de hulp bieden aan de vluchtelingen en hoe zij gemeente zijn.

Annet en ik zijn afgereisd en mochten de vlaggengroet vanuit de gemeente overhandigen. Die hebben zij met blijdschap ontvangen en is buiten op het hek bij de doeken met de jaarthema’s opgehangen zodat het hele dorp het kan zien.

Aan onze gemeente is een cadeau van de gemeente van Abaujvar en Panyok meegegeven. Tijdens afgelopen gemeentezondag is het cadeau overhandigd aan de voorzitter van de kerkenraad.

In deze door hen gemaakte houten doos met opschrift zijn 365 kleine rolletjes met op elk rolletje een Bijbeltekst die voor elke dag van het jaar een stukje inspiratie voor de dag geeft. Je moet dan het rolletje, na het gelezen te hebben, weer oprollen en van het bandje voorzien en dan in de doos doen in het andere vak. Op die manier komen in een jaar tijd alle 365 teksten aan de beurt.

Na de koffie hebben wij in de workshop meer verteld en laten zien hoe zij gemeente zijn. Ook hebben we samen ideeën verzameld om te zien hoe wij een zustergemeente kunnen zijn en wat wij van elkaar als gemeenten kunnen leren en hoe wij hen kunnen helpen om te zorgen voor de Oekraïners die zij nu al maanden onderhouden.

In de kerkenraadsvergadering van afgelopen maandag is ook de reis naar Hongarije besproken.

In de komende kerkbladen zullen we meer over de reis en hoe zij werken en wat zij nodig hebben, vertellen. Ook zullen we de ideeën uit de workshop delen. Neem vooral contact met Annet of mij, wanneer u meer wilt weten over de reis naar Hongarije of als u zich zou willen aansluiten om hierin mee te denken. Uiteindelijk hopen we dat we niet als werkgroep, maar als gemeente mogen helpen, maar ook leren van elkaar hoe gemeente zijn op verschillende manieren ingevuld kan worden.

 

De eerstvolgende actie voor ondersteuning van de kerk in Abaujvar en hun hulp aan de opvang van de Oekraïense vluchtelingen is het concert van kinderkoor De Regenboog komende zondag 25 september om 14.30 uur in de kerk met medewerking van Christelijk jeugdkoor Zamariem. Er zullen dan spullen uit Nederland, Hongarije en Oekraïne verkocht worden en de opbrengst is voor het werk in Hongarije.

 

Hartelijke groet namens de werkgroep,

Cor Meyboom

Spreuk

Jezus is niet dood.....

Hij heeft wel de Geest gegeven

Nieuws

Donderdag 14 december
Heeft u het al genoteerd? Deze middag wordt gezamenlijk voorbereid met de leiding van de Open Kerk en is dus deze keer op donderdag in plaats van vrijdag. Hoe het programma eruit komt te zien, leest u in het volgende kerkblad dat op 23 november in de bus ligt.


Met het oog op de boodschappen is het fijn als we weten hoeveel mensen er komen. Dus bel/app of mail even naar het pastoraat:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Tegen die tijd ligt er ook een aanmeldformulier op de tafel achterin de kerk.
Namens het pastoraat,
Anneke Chin-A-Fat

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.