Overstapdienst

4 juli hadden we de Overstapdienst. Twee kinderen, Blessing en Evie, gaan na de zomervakantie naar de middelbare school. Het was een mooie feestelijke dienst, met het thema “Vertrouwen”, onder de muzikale begeleiding van de band Cross-over.

Blessing en Evie, we hopen jullie beiden na de zomer bij de tienernevendienst te zien. 

 

Geslaagden

We willen David Dawidian, Emma de Haas en Elisa Meyboom van harte feliciteren met het behalen van hun diploma.

We wensen jullie veel plezier en succes bij jullie vervolgopleidingen.

Op dit moment zijn er nog jongeren die wachten op de uitslag. We hopen dat deze positief zal zijn voor jullie. Sterkte met wachten.

Er zijn ook meerdere jongeren geslaagd voor hun vervolgopleiding. Jullie natuurlijk ook van harte gefeliciteerd.

 

Verslag minikamp-weekend (jeugd 7+)

Nadat het kampweekend in Vierhouten in juni voor het tweede opeenvolgende jaar niet door kon gaan, hebben we een alternatief bedacht en afgelopen weekend was het zover: maar liefst 28 kinderen kwamen afgelopen weekend kamperen.

Zaterdag om 10.30u arriveerden alle kinderen bij het ‘campingterrein’ oftewel de fantastische tuin van Arjan en Berny van der Spek. Helaas moesten Arjan en Berny vlak ervoor zelf in quarantaine vanwege positief getest huisgenoot, dus moesten we wat aanpassingen maken. Gelukkig hadden we al een sanitaire unit besteld en was er een schuur waar we koffie en thee etc. konden maken, zodat we alles buiten konden doen.
We begonnen het kamp met 3 verschillende kennismakingsspellen om elkaars namen te leren kennen. Bij een van de spellen ontstonden mooie spinnenwebben van touw door een bolletje door te gooien naar de persoon die je noemt. Het lastige was om dit daarna achterstevoren nogmaals te doen en het web weer te ontwarren. Bij een van de andere spelen zagen we hele mooie moves van de kinderen. Tussendoor wat te drinken, want het was aardig benauwd.  Daarna maakten we de tentindeling en kwam iedereen met (soms nieuwe) vrienden in een tent terecht.

Rond 13.00u gingen we lunchen. De kinderen hadden een eigen lunchpakketje bij zich.

Na de lunch konden ze even zelf spelen voor ze ingedeeld in 6 teams verschillende spellen gingen doen, zoals touwtrekken, spijkerpoepen en de favoriet blik gooien.

Helaas begon het in de loop van de middag te regenen. Toen het erger werd, wilde een deel lekker in de tent spelletjes spelen, snoepjes eten en kletsen. Een aantal fanatiekelingen bleef ondanks de regen doorgaan met blik gooien ed.

Omdat het waarschijnlijk nog wel even zou blijven regenen trokken we een zeil over het platanenterras en werd een extra afdakje gemaakt, zodat de barbecue droog kon staan.

Gelukkig viel de regen erg mee (althans op dat moment) en konden we prima buiten eten. We aten hamburgers, kipsaté, frikandellen, stokbrood, tomaatjes, paprika, komkommer, meloen en appelmoes. Iedereen had aardig honger gekregen van het spelen en het smaakte prima. Na het eten konden de kinderen weer even lekker buitenspelen.
Rond 20.30u vertrokken we naar het Valkesteynse bos om het Bosspel (een soort Levend Stratego met kaartspellen) te spelen. Het bos was erg dichtbegroeid en lastig doorheen te gaan; daarom werden vooral de bospaden genomen. Er waren verschillende bezweten hoofden te zien zo hard werd er gerend. Toen we terug kwamen bij de ‘camping’ bleek alles heel mooi versierd te zijn door Arjan en Berny met lampionnen langs het pad en bij de tenten en stonden de vuurkorven te branden.

Na wat gedronken te hebben, werden de stoelen om de vuurkorven heen gezet en werden er broodjes en marshmallows gemaakt. Gitaar erbij en samen zingen, heel gezellig. Voor in het brood waren er ook nog lekkere miniknakworsten.

Geleidelijk aan gingen er een aantal kinderen op zoek naar hun slaapzak. Rond 01.00u begon het weer te regenen en ging iedereen naar hun tenten toe. We hoopten dat de regen weer snel voorbij was, maar dat bleek helaas niet het geval. Het was een hardnekkig regenfrontje wat boven onze regio bleef draaien, waardoor er veel water naar beneden kwam. Dit bezorgde in een aantal tenten een aardig waterballet… omdat de tent geen kuipzeil had en het zo hard regende dat het water de tent inliep, omdat een deurtje niet helemaal goed dicht bleek te zitten en/of vanwege forse condensvorming. Bijzonder dat sommige kinderen zelfs in een natte slaapzak door blijven slapen. In sommige tenten duurde het heel lang voordat iedereen stil was.

Zondag 11 juli

Het werd een hele korte nacht voor sommigen want rond half 5 werden de eersten al weer wakker. Met veel moeite werden de kinderen binnen gehouden tot ongeveer 6 uur. Toen was het gelukkig ook weer droog.

Om 7.00 uur werd de rest wakker gemaakt om te gaan dauwtrappen in het bos. Niet iedereen was er even blij mee, maar uiteindelijk liep iedereen mee. Het was heel mooi door dampen boven de weilanden en Schotse Hooglanders die ons aankeken toen we langsliepen. In het bos waren we even stil om allerlei verschillende vogels te horen.

Na een kleine 2 km kwamen we weer bij de ‘camping’ aan. Het ontbijt werd klaargezet en na zo’n wandeling smaakte het prima.

Na het ontbijt ging een groot deel van de kinderen zelf Boskaarten spel spelen of alvast wat spullen inpakken en dronk de leiding een kopje koffie en zette alles klaar voor de kerkdienst met als thema ‘Supporter van Jezus’, over geloof en sport.

Het was gezellig dat ds. Els Visser ook langskwam om een kijkje te nemen op het kamp en om de kerkdienst bij te wonen.

We hadden een mooie en leuke kinderdienst en de kinderen deden enthousiast mee.

Bij de verwerking werden ze in groepjes verdeeld en moest er geblinddoekt een parcours afgelegd worden, terwijl ze gecoacht werden door een van de andere kinderen van het groepje. Het bleek nog heel lastig om goede aanwijzingen te geven en om blindelings te vertrouwen op de aanwijzingen. Zoals de kinderen het parcours en hun coach niet konden zien, zo kunnen wij Jezus ook niet zien. Dat is heel lastig, maar we kunnen wel luisteren naar zijn aanwijzingen die in de Bijbel staan. Ook kunnen we bidden en vragen om aanwijzingen. Zo is Jezus onze coach om de goede weg te gaan.

Ds. Els Visser deed het dankgebed met input van de kinderen zelf en sprak na het slotlied de zegen uit. Na de dienst gingen de kinderen de laatste spullen inpakken en werd een buffettafel gemaakt, zodat we om 12.30u nog konden lunchen.

Om 13.00u arriveerden de ouders weer. Het weekend was omgevlogen. Iedereen ging moe, vies en voldaan weer mee naar huis. Er bleven nog wel wat voorwerpen achter, die hopelijk weer allemaal opgehaald zijn als jullie dit lezen.

Het was heel gezellig op ‘camping’ Rhoonsedijk. Bij deze willen we nogmaals onze dank laten blijken voor Arjan en Berny dat we van hun tuin en hun hulp (helaas op afstand en niet als directe leiding) gebruik konden maken.

Richard ’t Hoen, Jos Nieuwlaat, Sanne en Nienke Maas ook heel erg bedankt als leiding en Melissa bedankt dat je op het laatste moment bij kon springen.

 

We wensen iedereen een fijne zomervakantie. Rust lekker uit. We hopen iedereen na de zomer weer in goede gezondheid èn in de kerk te (kunnen) zien. Als startactiviteit gaan we op 18 september meehelpen bij de World clean up day. Hierover horen jullie meer in het volgende kerkblad.

 

De jeugdouderlingen Anita en Györgyi, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

.

Kinderkoor De ‘Regenboog’

Als kinderkoor kijken we terug op een bijzonder kinderkoorseizoen.

We mochten op 1 november 2020 een prachtig verhaalconcert geven. Hierna werkten we naar kerst toe, helaas kon dit mini-kerstconcert via de livestream niet doorgaan i.v.m. de Lockdown.

Toen was het maanden stil, althans qua fysiek met elkaar zingen, via de app ging e.e.a. wel door voor de kinderen van het kinderkoor.

Eind april mochten we weer opstarten, eerst buiten zingen en hierna mochten we ook weer in de kerk oefenen. De afgelopen weken hebben we heerlijk met elkaar geoefend en o.a. een leuke opname gemaakt van het lied "Zijn liefde laat je zingen."

Op 30 juni hebben we als afsluiting van het seizoen een leuke workshop over wereldmuziek gehad en in het bijzonder over Brazilië. De kinderen hebben de caxixi leren bespelen en

ze mochten er ook een mee naar huis nemen om thuis verder te oefenen 😊.

 

Namens alle kinderen en de leiding wensen wij u een fijne en gezegende zomervakantie toe en

het kinderkoor begint in september weer met de repetities.

Mirjam Meyboom

Voor de jeugd!

Maar vooral ook voor de grote mensen om te lezen (om het er met hun kinderen over te kunnen hebben en ze te helpen herinneren!)

 

Schoenendoosactie en schoenendoosdienst

Afgelopen 15 november hadden we een bijzondere en mooie schoenendoosdienst.

Er waren zoveel mogelijk gezinnen ingeroosterd, zodat het echt een jeugddienst was.

Alle schoenendozen van CBS De Parel stonden in de kerk en ook kwam er nog een aantal kinderen met een volle schoenendoos naar de kerk.

Hoewel kinderkoor De Regenboog er niet bij kon zijn, konden we wel van hen genieten, omdat Julian als ‘kind van de zondag’ het mooie lied ‘Mijn beste vriend ever’ had uitgekozen die de Regenboog tijdens het concert had gezongen en tijdens de dienst konden we de opname hiervan laten zien. Ook zongen ze via een opname nog hun medley. Helaas kon de band op het laatste moment niet komen, maar gelukkig werd dat door onze techneut Richard opgelost met filmpjes van de liederen. En natuurlijk Joris, Stijn en Evie bedankt voor het lezen van Gods regels voor het leven. En alle kinderen bedankt voor het actief meedoen in de dienst bij het gesprek met de voorganger.  
We hebben uiteindelijk 50 mooie gevulde schoenendozen ingeleverd bij het verzamelpunt, dus maken jullie straks 50 kinderen heel erg blij als ze de schoenendoos krijgen.

Alle kinderen en CBS De Parel bedankt hiervoor!

 

Pannenkoekenclub

Op 29 november is als het goed is de volgende Pannenkoekenclub.  We hopen dat het dan net zo druk is als afgelopen keer.

Inloop vanaf 18.30 u, aanvang maaltijd 18.45 u, thema-deel vanaf ongeveer 19.30 u in De Haven.

 

Jeugdclub Poortugaal

Als je nog niet bent geweest, maar je hebt zin om te knutselen, spelletjes of een quiz te doen en zit je in groep 5, 6, 7 of 8 van de basisschool, dan ben je van harte welkom op woensdag 16 december van 19.00-20.00u in De Haven.

De jeugdouderlingen Anita en Györgyi, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Oproep!!!

Beste gemeenteleden en ouders,

Wij als kindernevendienst proberen er ook in Coronatijd te zijn voor de kinderen.

Tijdens de kerkdienst hebben wij ook een vaste plek in de dienst. Iedere week wordt er door iemand van de leiding een verhaal verteld/voorgelezen en als er kinderen zijn dan gaan we ook nog met hen naar het scoutinggebouw. Je praat daar nog met de kinderen over het kinderverhaal en daarna doe je een spel of maak je nog iets met elkaar.

Daarnaast worden de kinderen digitaal voorzien van verwerkingen over het verhaal.

Voor de tienernevendienst is er nu ook één vaste zondag waar zij ook in de kerk kunnen komen. Zij hebben tijdens de tienerdienst gesprekken over geloofsvragen, de bijbel en andere levendige thema’s.

 

Waarom deze uiteenzetting!!

We zijn op zoek naar nieuwe leiding voor de kindernevendienst en tienerdienst.

Annemarie, Els en Berny gaan binnen de kerk andere activiteiten doen.

 

Wat houdt het in?

-    durf je voor de camera een verhaal voor in de      kerk te vertellen/te lezen.

-    ga je daarna met een klein groepje naar het scoutinggebouw om daar nog na te praten      over het verhaal

-    durf je gesprekken aan te gaan met jongeren.      dan ben jij onze man / onze vrouw!

Wil je eerst nog wat informatie neem dan contact op met Margreeth Barendregt. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie weet, is het iets voor jou.

 

Een hartelijke groet van de

kindernevendienst- en tienernevendienstleiding

 

Daarnaast willen wij als leiding Annemarie, Els en Berny alvast bedanken voor hun inzet van de afgelopen jaren.

  

JeugdClub december cl-up date

 

We zitten volop in de zaken,

die met december hebben te maken.

Alweer de laatste maand van ‘t jaar,

dat voelt best een beetje raar.

De start van ons kerstwerk zit erop,

op de verf en lijm zit weer de dop.

Half december gaan we daarmee voort,

we hopen dat het de kinderen bekoort.

Woensdag was het tijd voor Sinterklaas,

maar zonder chocola of speculaas.

Spelletjes om het te vieren,

en een taaipop om te versieren.

Een eetbare knutsel dat is lekker,

JeugdClub maakt het steeds maar gekker.

Nu gaan we ons weer richten,

op het feest met heel veel lichten.

Zit je op de basis in groep 5 tot 8,

weet dan dat er op je wordt gewacht..

Kom gerust eens bij ons kijken,

ervaar zelf of je JeugdClub dan kunt…

                  👍

 

 

Groeten van Richard - Renske - Arjan – Berny

 

 

 

Jeugdclub Poortugaal

 

Waar:                          Gebouw De Haven, Emmastraat 9

Wanneer, hoe vaak:   eens per 2 of 3 weken, 2x per maand

Welke datum:             16 december 2020   6 en 27 januari 2021

Hoe laat:                     woensdagavond van 19:00 - 20:00 uur

Kosten :                      € 1,= per maand

Wat doen we:             knutselen, spelletjes, quiz, van alles wat leuk is

Voor wie :                   alle kinderen van de basisschool groep 5 t/m 8

 

Kom eens vrijblijvend kijken !

 

Voor meer informatie:

bel of app: 06-15065816 (Richard)

mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Groeten van Richard - Renske - Arjan – Berny

 

 

Zelf kaarsen maken

Wat is er nu leuker om in de dagen naar Kerst toe zelf kaarsen te maken, in plaats van weer een pak waxinelichtjes ergens te kopen. En het is nog eens heel makkelijk ook. Bovendien is het een mooie manier om oude kaarsen, die je verder niet meer kunt gebruiken, een tweede leven te geven.

 

Wat heb je nodig?

Kaarsvet - denk aan oude stompen van kaarsen, kaarsen die krom zijn getrokken of andere resten van kaarsen. Waxinelichtjes branden op, dus daar zul je niet zoveel aan hebben. Met de resten van een paar stevige stompkaarsen kom je al een heel eind. Verwijder de zwarte resten, zodat je schoon kaarsvet hebt.

Lonten voor kaarsen - op internet vind je volop websites waar je voor weinig geld lonten kunt bestellen. Als je lonten op maat bestelt, bedenk dan hoe lang je kaarsen straks gaan worden en zorg dat de lonten een paar centimeter langer zijn.

Mallen - hier ga je de kaarsen in maken. Dat kan van alles zijn. Denk aan waxinelichthouders, waar je nu een vaste kaars in gaat maken. Maar ook een maatschep kan, als je bijvoorbeeld drijfkaarsen wilt maken. Wil je een rustieke kaars maken, gebruik dan lege toiletrollen. Zie de tips hieronder.

Satéprikkers - hier ga je straks de lonten mee vastzetten.

 

Wat moet je doen?

Verwarm de restjes kaarsvet au-bain-marie. Zorg dat je vooraf oude lonten en zwarte stukjes hebt verwijderd. Zet de lonten in de mal en giet voorzichtig het kaarsvet erbij, tot bijna de hoogte dat je de kaars wilt hebben. Houd de lont vast terwijl je het kaarsvet giet.  Na 1 à 2 minuten is het kaarsvet voldoende gestold en kun je de lont loslaten. Klem de lont nu vast tussen twee satéprikkers die je over de mal legt. Na een paar uur kan het zijn dat er een kuiltje in het kaarsvet zit. Vul dit voorzichtig op met warm kaarsvet en doe er gelijk een klein laagje bovenop, zodat je een mooie, egale bovenkant krijgt.

 

Rustieke kaarsen

Door toiletrollen te gebruiken krijg je mooie, rustieke kaarsen. Let wel op; wat niet werkt is zomaar kaarsvet in een toiletrol gieten, dat loopt er onderaan zo weer uit. Tape van tevoren met breed tape de toiletrol in, aan de onderkant en aan de zijkant. Zorg dat je een plat stuk ijs hebt waar je de toiletrol op zet als je het kaarsvet erin doet.

Zo koelt het snel af en zal het niet gaan lekken. Zet ook hier de lont vast tussen twee satéprikkers die je dwars op de toiletrol legt.

Geef licht!

Hoe meer kaarsen je maakt, hoe leuker natuurlijk. Vraag anderen om oude kaarsen, zodat je voldoende hebt voor meer kaarsen. Heb je er genoeg? Verkoop de kaarsen dan voor een goed doel, zoals het Kerk in Actie-project voor vluchtelingenkinderen op Lesbos.  

In een leuk filmpje op de site van de PKN laten twee meisjes zien hoe het werkt: https://www.protestantsekerk.nl/ideeenbank/zelf-kaarsen-maken/

 

Beste kinderen en jongeren, sommigen van jullie hebben het al ontdekt: Protestants Jeugdwerk Poortugaal (PeJePe) is sinds kort actief op Facebook!

Om de kinderen en jongeren (maar ook leiding, ouders, verzorgers, etc.) goed te informeren over jeugdactiviteiten, hebben we voor dit ‘moderne’ kanaal gekozen.

 

Log in onder je Facebook-account of type in:

www.facebook.com/PeJePePoortugaal. Klik dan op: ‘vind ik leuk’

en je blijft automatisch op de hoogte.

Iedere zondagochtenddienst gaan de kinderen van 4 tot 12 jaar tijdens de preek naar hun eigen dienst, de kindernevendienst. De kinderen worden dan in 2 groepen verdeeld de jongste groep is 4 tot 7 jaar en de oudste groep is 8 tot 12 jaar. 2 keer per maand is er tienernevendienst de tieners (12 tot 16 jaar) hebben dan hun eigen dienst.

Wanneer de kinderen de kerkdienst verlaten nemen zij het licht van de paaskaars mee door hun eigen paaskaars aan te steken. De kinderen krijgen eerst een verhaal verteld, dit verhaal komt uit het blad Kind op Zondag. Voor en/of na het verhaal hebben we een gesprek met elkaar over het betreffende onderwerp.Hierna doen we een werkje wat betrekking heeft op het gelezen verhaal.

Kind op zondag volgt het Oecumenisch Leesrooster. U kunt ook kijken op www.kindopzondag.nl

Vindt u de spellen die we bij Koninginnedag gebruiken ook zo leuk? Hebt u binnenkort een (kinder)feestje en zou u wel een spel willen gebruiken? Dat kan, want al deze spellen zijn te huur!

 

We hebben totaal 28 verschillende spellen die we verhuren. Voor de prijs hoeft u het niet te laten; we verhuren al spellen vanaf 5 euro. De opbrengst is geheel voor het jeugdwerk van de kerk.

 

Mocht u interesse hebben of nadere informatie willen hebben, dan kunt u contact opnemen met Anita en Peter Maas, tel. 5019619 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Spreuk

Maak van je knelpunten knielpunten

Nieuws

Een selectie van de foto's van de spelletjes met Koningsdag 

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Vacant
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: R. van Klaveren, tel. 5014962 of per webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. Voor verhuur contact u de beheerder via dehaven@pgpoortugaal.nl of 's avonds en in het weekend via 06-2846 3442.


Klik hier voor ons Privacy Statement.