Het eerste stukje van 2021.

Allereerst willen we jullie geluk, liefde, vrede en Gods zegen voor 2021.  

 

Helaas zitten we de komende weken nog in lockdown en blijft alles op afstand, maar met elkaar gaan we er toch een mooi jaar van maken.

We hopen dat jullie genoten hebben van het (knutsel)pakket afgelopen kerst. We hebben een paar leuke foto’s langs zien komen.

 

Kerstchallenge/digitale escaperoom ‘het geheim van het Ikoon’

De Kerstchallenge is een nieuwjaarschallenge geworden. Leuk dat jullie je opgegeven hebben! De challenge wordt 8 januari gehouden. Meer informatie bij Anneke Barendregt of Angela Barendregt of Györgyi.

 

Jeugdclub Poortugaal

6 januari kon de Jeugdclub helaas nog niet in De Haven zijn, maar zijn er thuiswerkpakketjes gemaakt. Hopelijk is het de volgende keer (27 januari) wel weer mogelijk om bij elkaar komen.

 

Doopviering na 4 jaar op 17 januari 2021

Omdat we op 17 januari niet met elkaar naar de kerk kunnen, gaat de doopviering niet door.

 

Pannenkoekenclub (jeugd 15+)

Op 31 januari staat de volgende Pannenkoekenclub gepland. Of we dan alweer in De Haven bij elkaar mogen komen, is nu nog niet bekend. Via de WhatsApp houden we hierover contact met jullie. Inloop vanaf 18.30u, aanvang maaltijd 18.45 u, thema-deel vanaf ongeveer 19.30 u. in De Haven.

 

Jeugddienst op 14 februari

14 februari is er een jeugddienst gericht op

de 12+ jeugd. Of jullie dan in de dienst aanwezig kunnen zijn, is nu nog niet bekend. We hopen in ieder geval wel dat veel jongeren mee willen werken aan deze dienst, hoewel waarschijnlijk op afstand. We zullen jullie daarvoor gaan benaderen. Het thema volgt nog. Zet de dienst in ieder geval in je agenda!

 

De jeugdouderlingen Anita en Györgyi, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Kerstattenties ouderen

Het gezamenlijk inpakken van de kerstattenties voor de oudere gemeenteleden in De Haven werd door de lockdown inpakken op afstand thuis, maar gelukkig zijn er diverse jongeren die meegeholpen hebben met het inpakken en het wegbrengen. De attentie werd in ieder geval erg gewaardeerd door de ontvangers

  

Van de kinder- en tienernevendienst

Allereerst willen we jullie bedanken voor de positieve reacties die we gehad hebben op het uitdelen van de attenties in adventstijd en de kerstperiode, leuk! 

Zoals jullie in een eerder kerkblad hebben kunnen lezen stoppen per januari een aantal mensen van de leiding van de nevendienst. Voor sommigen is het tijd om door te stromen naar een nieuwe of aanvullende rol binnen de kerk en dat is mooi. Helaas moeten wij hen wel gaan missen. We wensen Berny en Els veel succes met hun nieuwe en aanvullende rol en Annemarie op haar werk.

 

Natuurlijk hebben wij met het afscheid van hen (3 leiding weg) best wel ruimte voor nieuwe leiding. Heb je nog niet zoveel ervaring, geen probleem de nevendienst is een prima opstap voor jouw bijdrage aan de gemeente. Voel je vrij om een keertje mee te luisteren en te kijken.

Je kunt meer informatie opvragen bij de andere leiding,

 

Margreeth, Gyorgyi, Jolanda, Wilma, Chiel-jan, Anneke, Angela en Anja

 

Kinderkoor de Regenboog.

Vanaf 1 november (na ons prachtige verhaalconcert) was het kinderkoor bezig met de voorbereidingen voor het opnemen van een kerstconcert dat via de livestream uitgezonden zou gaan worden.

We waren druk bezig met het oefenen van “dag koning Herodes”, “wonderbare Raadsman”, “Immanuel”, “de kerstmedley” en nog een aantal andere liederen.

De kinderen hadden er zin in om die liederen aan u als gemeenteleden te laten horen…….maar toen kwam de lockdown……..helaas geen kinderkoor meer tot en met 19 januari…….wat een teleurstelling voor een ieder. 

Wat was het erg fijn na de teleurstelling dat we in die week wel aan de activiteitenbegeleidster van de Hooge-Werf namens het kinderkoor een mand vol met tekeningen mochten overhandigen, aan de foto’s te zien op de facebook pagina van de Hooge-Werf, waren de bewoners er erg blij mee.

Ook mochten we samen met alle kinderen van het kinderkoor alsnog een mooi kerstlied met elkaar opnemen, “het licht van die ster.”

Wat was het ook superfijn dat dit lied tijdens de kerstnachtdienst te horen en te zien was!

Op het moment van schrijven is 2021 al begonnen, wij wensen u allen een heel gezegend, gezond en (in het geval van het kinderkoor) een mooi muzikaal jaar toe!

 

Lieve groetjes van de kinderen en de leiding van het kinderkoor.

 

JeugdClub – Op slot, maar niet gesloten

En toen zat Nederland en dus ook JeugdClub op slot…De kerstknutsel is thuisbezorgd en thuis afgemaakt. Ook de eerste avond in het nieuwe jaar kon niet in De Haven plaatsvinden.

We proberen ook nu door “thuispakketjes” te maken en te bezorgen de gang erin te houden. Kortom, wel op slot maar niet gesloten !

Zomaar een keer komen kijken lukt dus even niet, maar zit je in groep 5 t/m 8 van de basis en heb je zin om mee te doen, meld je dan bij één van ons, dan doe je gewoon op afstand mee! In het vertrouwen dat het binnenkort weer beter gaat, onderstaand weer alle info, wel onder het nodige voorbehoud.

 

Jeugdclub Poortugaal

Waar:             Gebouw De Haven, Emmastraat 9

Wanneer,        hoe vaak: eens per 2 of 3 weken, ca. 2x per maand

Welke datum:  27 januari, 17 februari, 10 en

                        24 maart 2021

Hoe laat:         woensdagavond 19:00 -20:00 uur

(onder voorbehoud corona maatregelen uiteraard)

Kosten :          € 1,= per maand

Wat doen we:  knutselen, spelletjes, quiz, van alles wat leuk is

Voor wie :        alle kinderen van de basisschool groep 5 t/m 8

 

Kom eens vrijblijvend kijken !

Voor meer informatie:

bel of app: 06-15065816 (Richard)

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor de jeugd!

Maar vooral ook voor de grote mensen om te lezen (om het er met hun kinderen over te kunnen hebben en ze te helpen herinneren!)

 

Schoenendoosactie en schoenendoosdienst

Afgelopen 15 november hadden we een bijzondere en mooie schoenendoosdienst.

Er waren zoveel mogelijk gezinnen ingeroosterd, zodat het echt een jeugddienst was.

Alle schoenendozen van CBS De Parel stonden in de kerk en ook kwam er nog een aantal kinderen met een volle schoenendoos naar de kerk.

Hoewel kinderkoor De Regenboog er niet bij kon zijn, konden we wel van hen genieten, omdat Julian als ‘kind van de zondag’ het mooie lied ‘Mijn beste vriend ever’ had uitgekozen die de Regenboog tijdens het concert had gezongen en tijdens de dienst konden we de opname hiervan laten zien. Ook zongen ze via een opname nog hun medley. Helaas kon de band op het laatste moment niet komen, maar gelukkig werd dat door onze techneut Richard opgelost met filmpjes van de liederen. En natuurlijk Joris, Stijn en Evie bedankt voor het lezen van Gods regels voor het leven. En alle kinderen bedankt voor het actief meedoen in de dienst bij het gesprek met de voorganger.  
We hebben uiteindelijk 50 mooie gevulde schoenendozen ingeleverd bij het verzamelpunt, dus maken jullie straks 50 kinderen heel erg blij als ze de schoenendoos krijgen.

Alle kinderen en CBS De Parel bedankt hiervoor!

 

Pannenkoekenclub

Op 29 november is als het goed is de volgende Pannenkoekenclub.  We hopen dat het dan net zo druk is als afgelopen keer.

Inloop vanaf 18.30 u, aanvang maaltijd 18.45 u, thema-deel vanaf ongeveer 19.30 u in De Haven.

 

Jeugdclub Poortugaal

Als je nog niet bent geweest, maar je hebt zin om te knutselen, spelletjes of een quiz te doen en zit je in groep 5, 6, 7 of 8 van de basisschool, dan ben je van harte welkom op woensdag 16 december van 19.00-20.00u in De Haven.

De jeugdouderlingen Anita en Györgyi, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Oproep!!!

Beste gemeenteleden en ouders,

Wij als kindernevendienst proberen er ook in Coronatijd te zijn voor de kinderen.

Tijdens de kerkdienst hebben wij ook een vaste plek in de dienst. Iedere week wordt er door iemand van de leiding een verhaal verteld/voorgelezen en als er kinderen zijn dan gaan we ook nog met hen naar het scoutinggebouw. Je praat daar nog met de kinderen over het kinderverhaal en daarna doe je een spel of maak je nog iets met elkaar.

Daarnaast worden de kinderen digitaal voorzien van verwerkingen over het verhaal.

Voor de tienernevendienst is er nu ook één vaste zondag waar zij ook in de kerk kunnen komen. Zij hebben tijdens de tienerdienst gesprekken over geloofsvragen, de bijbel en andere levendige thema’s.

 

Waarom deze uiteenzetting!!

We zijn op zoek naar nieuwe leiding voor de kindernevendienst en tienerdienst.

Annemarie, Els en Berny gaan binnen de kerk andere activiteiten doen.

 

Wat houdt het in?

-    durf je voor de camera een verhaal voor in de      kerk te vertellen/te lezen.

-    ga je daarna met een klein groepje naar het scoutinggebouw om daar nog na te praten      over het verhaal

-    durf je gesprekken aan te gaan met jongeren.      dan ben jij onze man / onze vrouw!

Wil je eerst nog wat informatie neem dan contact op met Margreeth Barendregt. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie weet, is het iets voor jou.

 

Een hartelijke groet van de

kindernevendienst- en tienernevendienstleiding

 

Daarnaast willen wij als leiding Annemarie, Els en Berny alvast bedanken voor hun inzet van de afgelopen jaren.

  

JeugdClub december cl-up date

 

We zitten volop in de zaken,

die met december hebben te maken.

Alweer de laatste maand van ‘t jaar,

dat voelt best een beetje raar.

De start van ons kerstwerk zit erop,

op de verf en lijm zit weer de dop.

Half december gaan we daarmee voort,

we hopen dat het de kinderen bekoort.

Woensdag was het tijd voor Sinterklaas,

maar zonder chocola of speculaas.

Spelletjes om het te vieren,

en een taaipop om te versieren.

Een eetbare knutsel dat is lekker,

JeugdClub maakt het steeds maar gekker.

Nu gaan we ons weer richten,

op het feest met heel veel lichten.

Zit je op de basis in groep 5 tot 8,

weet dan dat er op je wordt gewacht..

Kom gerust eens bij ons kijken,

ervaar zelf of je JeugdClub dan kunt…

                  👍

 

 

Groeten van Richard - Renske - Arjan – Berny

 

 

 

Jeugdclub Poortugaal

 

Waar:                          Gebouw De Haven, Emmastraat 9

Wanneer, hoe vaak:   eens per 2 of 3 weken, 2x per maand

Welke datum:             16 december 2020   6 en 27 januari 2021

Hoe laat:                     woensdagavond van 19:00 - 20:00 uur

Kosten :                      € 1,= per maand

Wat doen we:             knutselen, spelletjes, quiz, van alles wat leuk is

Voor wie :                   alle kinderen van de basisschool groep 5 t/m 8

 

Kom eens vrijblijvend kijken !

 

Voor meer informatie:

bel of app: 06-15065816 (Richard)

mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Groeten van Richard - Renske - Arjan – Berny

 

 

Zelf kaarsen maken

Wat is er nu leuker om in de dagen naar Kerst toe zelf kaarsen te maken, in plaats van weer een pak waxinelichtjes ergens te kopen. En het is nog eens heel makkelijk ook. Bovendien is het een mooie manier om oude kaarsen, die je verder niet meer kunt gebruiken, een tweede leven te geven.

 

Wat heb je nodig?

Kaarsvet - denk aan oude stompen van kaarsen, kaarsen die krom zijn getrokken of andere resten van kaarsen. Waxinelichtjes branden op, dus daar zul je niet zoveel aan hebben. Met de resten van een paar stevige stompkaarsen kom je al een heel eind. Verwijder de zwarte resten, zodat je schoon kaarsvet hebt.

Lonten voor kaarsen - op internet vind je volop websites waar je voor weinig geld lonten kunt bestellen. Als je lonten op maat bestelt, bedenk dan hoe lang je kaarsen straks gaan worden en zorg dat de lonten een paar centimeter langer zijn.

Mallen - hier ga je de kaarsen in maken. Dat kan van alles zijn. Denk aan waxinelichthouders, waar je nu een vaste kaars in gaat maken. Maar ook een maatschep kan, als je bijvoorbeeld drijfkaarsen wilt maken. Wil je een rustieke kaars maken, gebruik dan lege toiletrollen. Zie de tips hieronder.

Satéprikkers - hier ga je straks de lonten mee vastzetten.

 

Wat moet je doen?

Verwarm de restjes kaarsvet au-bain-marie. Zorg dat je vooraf oude lonten en zwarte stukjes hebt verwijderd. Zet de lonten in de mal en giet voorzichtig het kaarsvet erbij, tot bijna de hoogte dat je de kaars wilt hebben. Houd de lont vast terwijl je het kaarsvet giet.  Na 1 à 2 minuten is het kaarsvet voldoende gestold en kun je de lont loslaten. Klem de lont nu vast tussen twee satéprikkers die je over de mal legt. Na een paar uur kan het zijn dat er een kuiltje in het kaarsvet zit. Vul dit voorzichtig op met warm kaarsvet en doe er gelijk een klein laagje bovenop, zodat je een mooie, egale bovenkant krijgt.

 

Rustieke kaarsen

Door toiletrollen te gebruiken krijg je mooie, rustieke kaarsen. Let wel op; wat niet werkt is zomaar kaarsvet in een toiletrol gieten, dat loopt er onderaan zo weer uit. Tape van tevoren met breed tape de toiletrol in, aan de onderkant en aan de zijkant. Zorg dat je een plat stuk ijs hebt waar je de toiletrol op zet als je het kaarsvet erin doet.

Zo koelt het snel af en zal het niet gaan lekken. Zet ook hier de lont vast tussen twee satéprikkers die je dwars op de toiletrol legt.

Geef licht!

Hoe meer kaarsen je maakt, hoe leuker natuurlijk. Vraag anderen om oude kaarsen, zodat je voldoende hebt voor meer kaarsen. Heb je er genoeg? Verkoop de kaarsen dan voor een goed doel, zoals het Kerk in Actie-project voor vluchtelingenkinderen op Lesbos.  

In een leuk filmpje op de site van de PKN laten twee meisjes zien hoe het werkt: https://www.protestantsekerk.nl/ideeenbank/zelf-kaarsen-maken/

 

Beste kinderen en jongeren, sommigen van jullie hebben het al ontdekt: Protestants Jeugdwerk Poortugaal (PeJePe) is sinds kort actief op Facebook!

Om de kinderen en jongeren (maar ook leiding, ouders, verzorgers, etc.) goed te informeren over jeugdactiviteiten, hebben we voor dit ‘moderne’ kanaal gekozen.

 

Log in onder je Facebook-account of type in:

www.facebook.com/PeJePePoortugaal. Klik dan op: ‘vind ik leuk’

en je blijft automatisch op de hoogte.

Iedere zondagochtenddienst gaan de kinderen van 4 tot 12 jaar tijdens de preek naar hun eigen dienst, de kindernevendienst. De kinderen worden dan in 2 groepen verdeeld de jongste groep is 4 tot 7 jaar en de oudste groep is 8 tot 12 jaar. 2 keer per maand is er tienernevendienst de tieners (12 tot 16 jaar) hebben dan hun eigen dienst.

Wanneer de kinderen de kerkdienst verlaten nemen zij het licht van de paaskaars mee door hun eigen paaskaars aan te steken. De kinderen krijgen eerst een verhaal verteld, dit verhaal komt uit het blad Kind op Zondag. Voor en/of na het verhaal hebben we een gesprek met elkaar over het betreffende onderwerp.Hierna doen we een werkje wat betrekking heeft op het gelezen verhaal.

Kind op zondag volgt het Oecumenisch Leesrooster. U kunt ook kijken op www.kindopzondag.nl

Vindt u de spellen die we bij Koninginnedag gebruiken ook zo leuk? Hebt u binnenkort een (kinder)feestje en zou u wel een spel willen gebruiken? Dat kan, want al deze spellen zijn te huur!

 

We hebben totaal 28 verschillende spellen die we verhuren. Voor de prijs hoeft u het niet te laten; we verhuren al spellen vanaf 5 euro. De opbrengst is geheel voor het jeugdwerk van de kerk.

 

Mocht u interesse hebben of nadere informatie willen hebben, dan kunt u contact opnemen met Anita en Peter Maas, tel. 5019619 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Spreuk

Heb jij je blik al op oneinidg?

Nieuws

juli 2020:

De verbouwing van de Dorpskerk: 

klik hier voor een foto impressie 

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Vacant
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: R. van Klaveren, tel. 5014962 of per webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. Voor verhuur contact u de beheerder via dehaven@pgpoortugaal.nl of 's avonds en in het weekend via 06-2846 3442.


Klik hier voor ons Privacy Statement.