Namens de commissie vorming en toerusting wens ik u de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Een nieuw jaar dat nog open voor ons ligt. We mogen er telkens weer opnieuw  blanco ingaan met het vertrouwen op onze Heer, die ons leidt op ons pad, met diepe dalen en hoogtepunten, we leggen het in Zijn hand.

Ons programma boekje is niet helemaal blanco. Er staan voor het komende half jaar nog genoeg activiteiten op de planning.

Noteer alvast de volgende data in u agenda!

 

De laatste avond  van de Bijbelkring Het Oude Testament vindt plaats op donderdag 16 januari van 19.45 u. tot 21.45 u. in zaal 3 van de Maranathakerk o.l.v. Ds. Rob Maas. Het thema is Jezus Christus, de Messiaanse belofte.

U bent van harte welkom.

 

Donderdag 23 januari 2020 is de derde avond van de morele dilemma’s met als inleider rechter Ad Hameete [oud inwoner van Rhoon]. Plaats van samenkomst is De Haven, vanaf 19.30 uur staan thee en koffie klaar, om 20.00 uur opent  ds. Marianna van de Graaf de avond.

Aanmelden is niet verplicht, maar wordt i.v.m. de organisatie wel op prijs gesteld. Aanmelden kan bij ds. Marianna van de Graaf tel. 010 – 5011015 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bijbelkring ‘Gevangenisverhalen’

Dit seizoen is het 75 jaar geleden, dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In de kerken wordt stilgestaan bij de gedachtenis van Dietrich Bonhoeffer, de Duitse predikant, die vanwege zijn verzet tegen het nazisme in 1943 gevangen werd genomen en op 9 april 1945 terecht werd gesteld.

Dit is de aanleiding om in de tweede Bijbelkring gevangenisverhalen uit de Bijbel centraal te stellen (over Jozef, Daniël, Paulus en Silas) en de betekenis van de Bijbel in de gevangenis te ontdekken.

Data: 11 februari, 3 maart, 24 maart en 14 april 2020, Tijd: 20.00 - 22.00 uur.

Plaats: de Pastorie, Molenweg 19, Poortugaal.

Inlichtingen en opgave bij ds. M.H. van de Graaf, tel. 5011015 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dinsdag 17 maart is de laatste avond van deze serie van 4 avonden, dan zal Bart den Hartigh, landelijk officier van justitie voor terrorisme-bestrijding de avond leiden.

 

Woensdag 25 maart zal de prachtige film Yentl worden vertoond in de Maranathakerk in Rhoon, inloop 19.30 uur en de aanvang is 20.00 uur.

 

Donderdag 2 april om 20.00 uur zal Adriana Rijken ons begeleiden in meditatief bewegen , met het thema op weg naar Pasen, in de Haven.

 

Donderdag 30 april om 20.00 uur zal Bert Euser in het Hervormd Centrum een indrukwekkende lezing geven over Joden in Rhoon en Poortugaal.

 

Zaterdag 9 mei om 20.00 uur zal het Trio Vilde Katshke het thema van dit seizoen rondom Bonhoeffer 75 afsluiten met een prachtige muziekavond in de Dorpskerk in Poortugaal.

 

De uitgebreide informatie over deze avonden volgt in de volgende kerkbladen.

 

We mogen terug kijken op het mooie project ”Kerstengelen”

Velen van u hebben wat in de manden gedaan in de kerken in Albrandswaard , deze attenties zijn door onszelf afgeleverd bij Antes, zij werden met open handen en grote dank ontvangen, Wil  Houweling en ik hebben de kerstviering ook meegemaakt in de TBS-kliniek. Ik werk daar als vrijwilliger en kon Wil meenemen. Hun dank was eveneens groot, “dat er nog mensen aan ons denken en ons iets gunnen” wordt dan veelal gezegd!

Onze dank voor uw medewerking aan dit project.

 

Voor overige Bijbelkringen, gespreksgroepen en andere activiteiten die lopen verwijs ik u naar het vormings- en toerustingsboekje “Bekijk het samen” dat u kunt meenemen vanaf de informatietafel in de kerken.

 

Annemiek Mons van Bokkem, commissie Vorming en Toerusting, tel 06 46307547

 

 

 

Op 9 April 2020 is het 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog, Dietrich Bonhoeffer is terechtgesteld. In zijn laatste jaren schreef hij in de gevangenis brieven met gedichten en gebeden aan en voor zijn familie en naasten, maar ook voor zijn medegevangenen.

Rond het thema gevangenschap, verzet, oorlog zijn tal van evenementen in Rhoon en Poortugaal gepland, zoals een lezing over de oorlog door Bert Euser op 30 april 2020. Afgelopen donderdag was er in de Haven een lezing over het leven en werk van Bonhoeffer met als titel Bonhoeffer bruggenbouwer tussen geloof en rationaliteit, tussen kerk en cultuur en tussen traditie en moderne tijd.

Ds. Hans Buurmeester maakt deel uit van het Bonhoeffer Werkgezelschap. Hij ging in op de vraag hoe het kon dat een christen als Bonhoeffer uiteindelijk in het verzet terecht kwam met als uiterste consequentie de moord op de leider van het land: Hitler. Hij vertelde verder wie Bonhoeffer was, waarom hij voor de theologie koos om te bestuderen en hoe hij een theologie ontwikkelde die gekenmerkt wordt door ethische keuzes.

Zo zijn er door het hele seizoen verschillende activiteiten in het kader van 75 jaar na de tweede wereld oorlog in de kerken van Poortugaal en Rhoon. Niet alleen in onze dorpen, maar ook in vele plaatsen en steden in Nederland, wat geïnitieerd is door de Roos van Culemborg, www.deroosvanculemborg.nl.

U kunt schilderen aan de hand van gedichten van Bonhoeffer op dinsdag 19-11-2019  o.l.v kunstenares Blandine van Noordt rondom het thema ‘het licht overwint’. Er zijn er dilemma avonden met gastsprekers (een officier van justitie voor terrorismebestrijding, een gevangenispredikant, een rechter, een bankdirecteur) over morele dilemma’s in hun eigen werk. Bonhoeffer was ook zeer muzikaal, dus worden deze activiteiten feestelijk afgesloten met een klezmermuziek avond met Joodse, Russische en Armeense verhalen op zaterdag 9 mei 2020.

U bent van harte welkom op alle activiteiten. Deze activiteiten worden gesponsord door Community Service Rotary Rotterdam Botlek en de kerken.

Spreuk

Te druk om niet te bidden

Nieuws

Woensdag 12 februari 

Na afloop van de Grote Bijbelquiz Albrandswaard in 2019 werd er al aan ons gevraagd: volgend jaar weer?

Op woensdag 12 februari wordt de 10e editie van deze quiz gespeeld in de Maranathakerk, Kleidijk 2 te Rhoon.

Ds. G.H. van de Graaf heeft zich bereid getoond om weer quizmaster te zijn. De quiz begint om 19.45 uur. Van 19.00 tot 19.30 uur is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken. Na afloop is er in afwachting van de prijsuitreiking gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje.

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: ds. M.H. van de Graaf, Molenweg 19, 3171 CM Poortugaal. Tel: 010-5011015 of predikant@pgpoortugaal.nl
Pastoraal Werker: dhr. Engel Leune, tel:  06 83 53 43 61, e-mail: eleune@outlook.com
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: R. van Klaveren, tel. 5014962 of per webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: mw. K. de Zeeuw, 010-5067067

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. Voor verhuur contact u de beheerder via dehaven@pgpoortugaal.nl of 's avonds en in het weekend via 06-2846 3442.


Klik hier voor ons Privacy Statement.