Namens de commissie vorming en toerusting mag ik u de volgende activiteiten onder de aandacht brengen;

 

Woensdag 25 maart zal de prachtige film Yentl worden vertoond in de Maranathakerk in Rhoon, inloop 19.30 uur en de aanvang is 20.00 uur.

Een jonge vrouw (Barbra Streisand) in het Oost-Europa van rond 1900 overtreedt ongeschreven wetten door boeken over wijsbegeerte te lezen. Ze knipt haar haar kort en gaat studeren terwijl ze zich voordoet als jongen. Ze wordt echter verliefd op haar studiepartner die verliefd is op een ander. Yentl komt voor het grootste dilemma van haar leven te staan…

Yentl is naast een meeslepende mix van tragedie en muziek vooral een les in moed en een schreeuw tegen onverdraagzaamheid.

Iedereen van harte welkom!

Datum:       woensdag 25 maart 2020

Locatie:      Maranathakerk, Kleidijk 2 Rhoon

Aanvang:    20.00 uur.koffie en thee v.a. 19.30 u.

Na afloop is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje

 

Donderdag 2 april om 20.00 uur zal Adriana Rijkens ons begeleiden in meditatief bewegen , met het thema op weg  naar Pasen, in de Haven.

 

Herhaling: Film over het leven van Bonhoeffer Agent of Grace. In september jl is deze film vertoond. Een aantal mensen konden toen niet deze film zien. We hebben beloofd om deze film nog in klein gezelschap nog eens te vertonen. Wie wil hem nog zien? Opgave en aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0614843313

 

Annemiek Mons van Bokkem, commissie Vorming en Toerusting, tel 06 46307547

 

Data Kring van Gebed   

We komen samen op donderdagen 20 februari en 5 maart in De Haven, waar we bidden van 18.30 tot 19.00 uur.

 

Bijbelkring ‘Gevangenisverhalen’

Dit seizoen is het 75 jaar geleden, dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

In de kerken wordt stilgestaan bij de gedachtenis van Dietrich Bonhoeffer, de Duitse predikant, die vanwege zijn verzet tegen het nazisme in 1943 gevangen werd genomen en op 9 april 1945 terecht werd gesteld.

Dit is de aanleiding om in de tweede Bijbelkring gevangenisverhalen uit de Bijbel centraal te stellen (over Jozef, Daniël, Paulus en Silas) en de betekenis van de Bijbel in de gevangenis te ontdekken.

Data: 11 februari, 3 maart, 24 maart en 14 april 2020.Tijd: 20.00 - 22.00 uur

Plaats: de pastorie, Molenweg 19, Poortugaal.

Inlichtingen en opgave bij ds. M.H. van de Graaf, tel. 5011015 of predikant@pgpoortugaal

 

Woensdag 25 maart zal de prachtige film Yentl worden vertoond in de Maranathakerk in Rhoon, inloop 19.30 uur en de aanvang is 20.00 uur.

Donderdag 2 april om 20.00 uur zal Adriana Rijken ons begeleiden in meditatief bewegen , met het thema op weg  naar Pasen.

Plaats: in de Haven.

 

Donderdag 30 april om 20.00 uur zal Bert Euser in het Hervormd Centrum, Rhoon een indrukwekkende lezing geven over Joden in Rhoon en Poortugaal.

 

Zaterdag 9 mei om 20.00 uur zal het Trio Vilde Katshke het thema van dit seizoen rondom Bonhoeffer 75 afsluiten met een prachtige KLezmermuziekavond met verhalen in de Dorpskerk in Poortugaal. Reserveer al vast deze datum in uw agenda!

 

Onder de naam Tevreden Boterham zullen in de veertigdagentijd zes sobere maaltijden gehouden worden

De bijeenkomsten staan in het teken van ontmoeting ,bezinning, versobering en solidariteit . Gedichten en gebeden van Bonhoeffer zullen tijdens het liturgisch moment van de maaltijd centraal staan, er zal ook gespaard worden voor een ZWO-project

Data: 28 februari,6 ,13 ,20, en 27 maart, en 3 april 2020

 

Op de eerste vrijdag na Pasen,17 april vieren we de vreugdemaaltijd, dan is het royaal i.p.v. sober, want ieder brengt wat mee. Iedereen is van harte welkom om aan een of meerdere maaltijden deel te nemen Tijd:17.30-18.30 uur

Plaats: De Haven Emmastraat 9, Poortugaal

 

De uitgebreide informatie over deze avonden volgt in de volgende kerkbladen.

 

Voor overige Bijbelkringen, gespreksgroepen en andere activiteiten die lopen  verwijs ik u naar het vormings- en toerustingsboekje “Bekijk het samen” dat u kunt meenemen vanaf de informatie tafel in de kerken.

 

Annemiek Mons van Bokkem, commissie Vorming en Toerusting, tel 06 4630754

Op 9 April 2020 is het 75 jaar geleden dat de Duitse theoloog, Dietrich Bonhoeffer is terechtgesteld. In zijn laatste jaren schreef hij in de gevangenis brieven met gedichten en gebeden aan en voor zijn familie en naasten, maar ook voor zijn medegevangenen.

Rond het thema gevangenschap, verzet, oorlog zijn tal van evenementen in Rhoon en Poortugaal gepland, zoals een lezing over de oorlog door Bert Euser op 30 april 2020. Afgelopen donderdag was er in de Haven een lezing over het leven en werk van Bonhoeffer met als titel Bonhoeffer bruggenbouwer tussen geloof en rationaliteit, tussen kerk en cultuur en tussen traditie en moderne tijd.

Ds. Hans Buurmeester maakt deel uit van het Bonhoeffer Werkgezelschap. Hij ging in op de vraag hoe het kon dat een christen als Bonhoeffer uiteindelijk in het verzet terecht kwam met als uiterste consequentie de moord op de leider van het land: Hitler. Hij vertelde verder wie Bonhoeffer was, waarom hij voor de theologie koos om te bestuderen en hoe hij een theologie ontwikkelde die gekenmerkt wordt door ethische keuzes.

Zo zijn er door het hele seizoen verschillende activiteiten in het kader van 75 jaar na de tweede wereld oorlog in de kerken van Poortugaal en Rhoon. Niet alleen in onze dorpen, maar ook in vele plaatsen en steden in Nederland, wat geïnitieerd is door de Roos van Culemborg, www.deroosvanculemborg.nl.

U kunt schilderen aan de hand van gedichten van Bonhoeffer op dinsdag 19-11-2019  o.l.v kunstenares Blandine van Noordt rondom het thema ‘het licht overwint’. Er zijn er dilemma avonden met gastsprekers (een officier van justitie voor terrorismebestrijding, een gevangenispredikant, een rechter, een bankdirecteur) over morele dilemma’s in hun eigen werk. Bonhoeffer was ook zeer muzikaal, dus worden deze activiteiten feestelijk afgesloten met een klezmermuziek avond met Joodse, Russische en Armeense verhalen op zaterdag 9 mei 2020.

U bent van harte welkom op alle activiteiten. Deze activiteiten worden gesponsord door Community Service Rotary Rotterdam Botlek en de kerken.

Spreuk

De dag dat Jezus terugkomt is niet te berekenen....

Maar je moet er wel rekening mee houden!

Nieuws

 

Wij willen u allen weer uitnodigen voor de Tevreden Boterham. 28 Februari is de eerste van de 6 sobere maaltijden op de vrijdag-avonden in de 40-dagentijd. De bijeenkomsten worden gehouden in gebouw de Haven aan de Emmastraat in Poortugaal.

We beginnen om half 6. Tijdens de maaltijd van brood met boter en thee is er een moment van bezinning. Dit jaar staan de gedichten en teksten van Dietrich Bonhoeffer centraal.

We eindigen de maaltijd rond half 7.

Iedereen is van harte welkom.

Bent u nog nooit geweest? Kom eens kijken en vraag uw buren en vrienden mee. Het project dat wij in het komende jaar onder de aandacht willen brengen is: ondersteuning van Syrische vluchtelingen die in Libanon en Jordanië verblijven. Tijdens de maaltijden krijgt u hier meer informatie over.

 

ZWO groep PKN Poortugaal.

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: ds. M.H. van de Graaf, Molenweg 19, 3171 CM Poortugaal. Tel: 010-5011015 of predikant@pgpoortugaal.nl
Pastoraal Werker: dhr. Engel Leune, tel:  06 83 53 43 61, e-mail: eleune@outlook.com
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: R. van Klaveren, tel. 5014962 of per webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: mw. K. de Zeeuw, 010-5067067

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. Voor verhuur contact u de beheerder via dehaven@pgpoortugaal.nl of 's avonds en in het weekend via 06-2846 3442.


Klik hier voor ons Privacy Statement.