Ook in 2024 heeft de commissie Vorming& Toerusting de nodige activiteiten georganiseerd en we hopen velen hierbij te mogen begroeten.


5 februari en 4 maart: Bijbel lezen “Struikelteksten “ Samen een Bijbelgedeelte lezen en bespreken dat bekend staat als vreemd, bizar of zelfs aanstootgevend. Voor deze activiteit hoef je je niet aan of af te melden. Als je zin hebt kom je gewoon en komt het niet uit, dan sla je over. Tijd 20.00-21.00 uur. Locatie Dorpskerk, Groene Kruisweg/hoek Kerkstraat, Poortugaal. Informatie: ds. Hans van Walsum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Opgeven niet nodig!


13 februari en 12 maart: Bijbelkring in de Maranathakerk o.l.v. ds. Anja Geerenstein Ook deze winter zal er weer een Bijbelkring gehouden worden. We hopen samen in gesprek te komen over een tekstgedeelte en ons eigen geloof. We gaan in het Nieuwe Testament lezen en lezen elke keer één van de gelijkenissen die de Heer Jezus Christus verteld heeft. Hetzelfde onderwerp op twee verschillende tijdstippen. Tijd: 10.00-11.30 uur, koffie en thee staan klaar vanaf 9.45 uur en om 20.00-21.30 uur, koffie en thee vanaf 19.45 uur. Locatie: Maranathakerk/Pastorie Kleidijk, Rhoon. Informatie en aanmelden bij ds. Anja van Geerenstein,  of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Cursus Nieuwe Testament
Het jaarthema van de PKN voor het komende winterwerkseizoen is “Ga mee! Samen getuigen van geloof, hoop en liefde”. De drieslag “geloof, hoop en liefde” wordt door Paulus genoemd in zijn eerste brief aan de Korintiërs (1 Kor. 13:13) en in zijn eerste brief aan de Tessalonicenzen (1 Tes. 1:3 en 5:8). Na de evangeliën van vorig jaar, past het dan goed bij dit jaarthema om te praten over Paulus en na te denken over wat hij geschreven heeft. Paulus wordt wel de eerste theoloog genoemd, omdat hij als eerste ook systematisch doordacht heeft wat de komst van Jezus Christus betekende (overigens schrijft hij Christus Jezus). Wilt u/wil jij meer weten over deze energieke man, die ons soms ook kan irriteren? Kom dan begin 2024 naar de cursus Nieuwe Testament in de Maranathakerk. Tijdens vier avonden zullen we de man en zijn brieven gaan bespreken. De opzet is anders dan van een Bijbelkring, het gaat hier echt om de achtergronden van de brieven van Paulus, zoals voor wie zijn ze geschreven, wanneer en waarom. De avonden worden gehouden in de Maranathakerk onder leiding van ds. Anja van Geerenstein op de volgende dinsdagavonden: 30 januari, 27 februari, 26 maart en 16 april.
Van 20.00 – 21.30 uur, koffie en thee vanaf 19.45 uur. Informatie en aanmelding bij ds. Anja van Geerestein, f Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geloven – als dat niet vanzelf (meer) spreekt. In het voorjaar van 2024 hopen we een viertal avonden te organiseren over geloven. En juist over het aspect dat geloven niet altijd vanzelf spreekt, ja zelfs veel gekost kan hebben en/of nog steeds een zoektocht is. Voor deze avonden nodigen we ook gastsprekers uit. Informatie en aanmelden bij ds. Hans van Walsum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


7 februari : Gesprekken rond levensthema`s voor ouderen: Storm in je leven. Het heeft de laatste tijd enorm gestormd. Stormen krijgen ook een naam, zelfs Gerrit Hiemstra, de weerman die gestopt is, heeft nu een storm op zijn naam gekregen. In Nederland herinneren vele mensen zich de storm van 1 februari 1953. Die heeft niet alleen huisgehouden in Zeeland, maar heeft ook veel leed gebracht aan in Poortugaal en Rhoon. Ook hier zijn dijken doorgebroken en kelders hebben onder water gestaan. Mensen zijn verdronken. Het kan enorm spoken, maar ook in het leven van eenieder kan het stormen. Van het concert des levens krijgt niemand het program. We gaan het hebben over die levensstormen en beproevingen. Hoe houd je het dan vol? Kan je geloof daarin van betekenis zijn? Ook in de Bijbel staan verhalen over de beproevingen. Het begint al met het offer van Abraham, maar ook de storm op het meer en niet te vergeten Job. Woensdag 7 februari. Tijd: 14.30 – 16.00 uur, inloop vanaf 14.00 uur. Locatie: De Haven, Emmastraat 9, Poortugaal. Informatie bij ds. Hans van Walsum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgeven van tevoren is niet nodig.


9 februari t/m 11 februari: Kloosterweekend Abdij Koningshoeven Berkel-Enschot. Informatie en aanmelden bij ds. Hans van walsum, tel. 06-22912489 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
12 februari: Ga mee naar…….Workshop Encaustic. We zijn welkom bij Rieteke Hoogendoorn, in haar atelier in Leerdam, om ons te bekwamen in deze oude techniek. Met bijenwas en warmte creëer je prachtige afbeeldingen. Totaal kunnen er 6 mensen deze workshop volgen. Wel oude kleding aan! Kosten: 25 euro per persoon. Wie gaat er mee? Tijd: 10.00 – 12.30 uur. Informatie en aanmelden bij Gerdie Korbee, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,


Leeskring Jan Brokken, over het boek de Rechtvaardigen. Deze kring is voor iedereen uit Albrandswaard toegankelijk en wordt ook aangekondigd in de Schakel. Op maandag-avond 26 februari van 20.00 – 21.30 uur en dinsdagmiddag 27 februari van 14.30 – 16.00 uur. Locatie: Het Centrum, Bernhardstraat 3 te Rhoon. Informatie en aanmelden bij ds. Coen van Alphen,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


28 februari: Op weg naar Pasen Door de eeuwen heen hebben kunstenaars diverse afbeeldingen gemaakt van de evangelieverhalen. Er is zo een letterlijk veelkleurig geheel ontstaan.
Informatie en aanmelden bij ds. Anja van Geerenstein, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


3 Maart “Ga je……….´naar de wake bij het Uitzetcentrum op het vliegveld Zestienhoven Elke eerste zondag van de maand is er een wake om te protesteren tegen het inhumaan vasthouden van mensen, zonder beoordeling door een rechter. Tijdens de wake worden er enkele liederen gezongen, is er een spreker die bekend is met deze thematiek en vertelt iemand van de bezoekersgroep over hun ervaring met deze mensen die al 15 jaar of langer rondzwerven door Nederland. Op zondag 3 maart 2024 willen we met een groep mensen naar zo’n wake. Tijd: de wake is van 16.00 – 17.00 uur, verzamelen om 15.15 uur bij de Maranathakerk in Rhoon en rijden we met elkaar met auto`s erheen. Informatie en aanmelden bij Anja Bruijkers, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
12 Maart Filmavond: De acht bergen. De acht bergen vertelt het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen de stadse jongen Pietro en Bruno, een jongen uit de Italiaanse bergen. In hun levenslange zoektocht naar geluk zwerft Pietro de wereld over terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg. Een film over liefde tussen mensen, eenzaamheid, houvast, familierelaties en verknochtheid aan een streek. De film begint om 20.00 uur in de Maranathakerk. Vanwege de filmkosten vragen we 5 euro entree. Na afloop van de film staat er een drankje en een zoutje voor u klaar,

Primeur en oproep Komt u ook meezingen bij de opening van de expositie van Bijbelse Quilts en de Huub Oosterhuis viering op zondag 7 april. 15.30 – 17.00 uur: Oefenen met het gelegenheidskoor, zingt u mee?? 17.30 – 18.30 uur Broodmaaltijd 18.30 – 19.00 uur Inloop met koffie en thee. 19.00 uur: Start Huub Oosterhuis viering en de opening van de expositie van Rietske Hoogendoorn, ontwerpster van Bijbelse Quilten en liederen. Speciaal voor deze viering heeft zij een nieuwe quilt gemaakt bij het lied “Licht dat ons aanstoot in de morgen”, van Huub Oosterhuis. Ook bij het lied De steppe zal bloeien heeft zij een quilt gemaakt. Opgeven voor het oefenen met het gelegenheidskoor bij Gerdie Korbee, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Namens de commissie Vorming & Toerusting, Jeannette Vos

De commissie Vorming & Toerusting wenst u allen een goed nieuwjaar.
Tijdens de adventsweken hadden we ons engelenproject. Er zijn de nodige presentjes gegeven. Vlak voor de kerstdagen werden de presentjes dankbaar opgehaald door Antes en eerste kerstdag zijn ze uitgedeeld aan de mensen die al lang op Antes verblijven en weinig tot geen bezoek krijgen. Dank voor alle presentjes die we voor dit initiatief mochten ontvangen.

Ook in 2024 hebben we de nodige activiteiten georganiseerd en we hopen velen hierbij te mogen begroeten. 8 januari en 5 februari:
Bijbel lezen “Struikelteksten“ Samen een Bijbelgedeelte lezen en bespreken dat bekend staat als vreemd, bizar of zelfs aanstootgevend. Voor deze activiteit hoef je je niet aan of af te melden. Als je zin hebt kom je gewoon en komt het niet uit, dan sla je over. Tijd 20.00-21.00 uur. Locatie Dorpskerk,
Groene Kruisweg/hoek Kerkstraat, Poortugaal. Informatie: ds. Hans van Walsum, tel: 06-of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Opgeven niet nodig!

9 januari en 13 februari: Bijbelkring in de Maranathakerk o.l.v. ds. Anja Geerenstein Ook deze winter zal er weer een Bijbelkring gehouden worden. We hopen samen in gesprek te komen over een tekstgedeelte en ons eigen geloof. We gaan in het Nieuwe Testament lezen en lezen elke keer een van de gelijkenissen die de Heer Jezus Christus verteld heeft. Hetzelfde onderwerp op twee verschillende tijdstippen. Tijd: 10.00-11.30 uur, koffie en thee staan klaar
vanaf 9.45 uur en om 20.00-21.30 uur, koffie en thee vanaf 19.45 uur. Locatie: Maranathakerk/Pastorie Kleidijk, Rhoon. Informatie en aanmelden bij ds. Anja van Geerenstein, tel.010-of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

16 januari en 27 februari: Cursus Nieuwe Testament o.l.v. ds. Anja van Geerestein.
De drieslag “geloof, hoop en liefde” wordt door Paulus genoemd in zijn eerste brief aan de Korintiërs en in zijn eerste brief aan de Thessalonicenzen. Het past goed bij ons jaarthema om te praten over Paulus en na te denken over wat hij geschreven heeft.
Informatie en aanmelden bij Anja van Geerenstein, tel. 010-of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

7 februari: Gesprekken rond levensthema`s voor ouderen. Op zes woensdagmiddagen bespreken we een aantal levensthema`s die spelen bij het ouder worden. Vragen op het gebied van geloven, leven en samenleven. We gaan er op een laagdrempelige manier mee aan de slag, maken gebruik van elkaars ervaringen en van de deskundigheid van anderen. Natuurlijk is er ook ruimte voor onderlinge ontmoeting. U kunt meedoen aan alle zes bijeenkomsten, maar ook een keuze maken. Tijd: 14.30 – 16.00 uur, inloop vanaf 14.00 uur. Locatie: De Haven, Emmastraat 9, Poortugaal. Informatie bij ds. Hans van Walsum, tel. 06-22912489 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgeven van tevoren is niet nodig.

9 februari t/m 11 februari: Kloosterweekend Abdij Koningshoeven Berkel-Enschot. Informatie en aanmelden bij ds. Hans van Walsum, tel. 06-of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

12 februari: Ga mee naar Workshop Encaustic. We zijn welkom bij Rieteke Hoogendoorn, in haar atelier in Leerdam, om ons te bekwamen in deze oude techniek. Met bijenwas en warmte creëer je prachtige afbeeldingen.
Totaal kunnen er 6 mensen deze workshop volgen. Wel oude kleding aan! Kosten: 25 euro per persoon. Wie gaat er mee? Tijd: 10.00 – 12.30 uur. Informatie en aanmelden bij Gerdie Korbee, 06-of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eind februari, op een nog nader te bepalen datum, Leeskring Jan Brokken, over het boek de Rechtvaardigen. Deze kring is voor iedereen uit Albrandswaard toegankelijk en wordt ook aangekondigd in de Schakel. Informatie en aanmelden bij ds. Coen van Alphen, tel. 010-2009520 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

28 februari: Op weg naar Pasen
Door de eeuwen heen hebben kunstenaars diverse afbeeldingen gemaakt van de evangelieverhalen. Er is zo een letterlijk veelkleurig geheel ontstaan.
Informatie en aanmelden bij ds. Anja van Geerenstein, tel. 010-of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Namens de commissie Vorming & Toerusting,

 

Spreuk

God beantwoordt knie-mail

Nieuws

Een nieuw jaar is niet alleen nieuwe plannen maken en vooruitkijken, ook kan het goed zijn nog even terug te kijken en de huidige stand van zaken te beoordelen. Dat geldt ook voor Trefka en A Pro Po’s. Het aantal abonnementen is in de laatste jaren flink afgenomen. Van ongeveer 750 in 2019 tot 465 op dit moment.

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.