De Protestantse Gemeente Poortugaal kiest ervoor een veilige gemeente te zijn voor alle leden. Dat betekent dat de leden elkaar met respect behandelen en de mensen met speciale taken en opdrachten binnen de gemeente geen misbruik van hun positie maken. Voor grensoverschrijdend gedrag is geen plaats.
Gedragscode
We verbinden ons daarom nadrukkelijk aan de volgende gedragsregels gebaseerd op wat de Bijbel ons leert over omgang met elkaar. Hierop zijn we voor iedereen binnen en buiten onze kerkgemeenschap aanspreekbaar.
- We accepteren en respecteren de ander zoals hij/zij is en discrimineren niet. Iedereen telt mee binnen de kerkelijke gemeente.
- We houden rekening met de grenzen die een ander aangeeft.
- We komen niet ongewenst te dichtbij en raken een ander niet tegen zijn of haar wil aan. We geven een ander geen seksueel getinte aandacht.
- We vallen een ander niet lastig en berokkenen een ander geen schade.
- We maken op geen enkele wijze misbruik van een machtspositie.
- We uiten onze kritiek op een respectvolle manier.
- We maken geen gemene grappen of ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk.
- We negeren een ander niet, we doen niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen, we gebruiken geen geweld en bedreigen een ander niet.
- We gaan zorgvuldig om met de gegevens die we van elkaar en anderen ontvangen. We houden geheim wat ons in vertrouwelijkheid is meegedeeld en overleggen hierover alleen als de betrokkene daar geen bezwaar tegen heeft. Als geheimhouding schadelijk of gevaarlijk is voor betrokkene of anderen, of als de wet anders eist, vervalt deze regel.
Vertrouwenspersonen
De kerkenraad heeft twee vertrouwenspersonen aangesteld: het zijn Marian Vis en Robert Wapenaar. Praten over grensoverschrijdend gedrag, of seksueel misbruik en ongewenste intimiteiten, is lastig. Bij vragen of meldingen over misbruik kan een onafhankelijke vertrouwenspersoon een belangrijke rol vervullen. Wanneer u iets vermoed, ziet of meemaakt, dan is het goed om dit te melden bij een vertrouwenspersoon.
Wat doet de vertrouwenspersoon met een melding?
De vertrouwenspersonen handelen conform het door de Kerkenraad opgestelde beleid. Afhankelijk van de situatie kan de vertrouwenspersoon verwijzen, de melder bijstaan in gesprekken met anderen en bij aangiftes en klachtenprocedures. Zij doen geen werk waar anderen in gespecialiseerd zijn. Dat betekent dat zij niet aan waarheidsvinding doen, zij gaan niet zelf op onderzoek uit, zij zijn geen therapeut, mediator, pastoraal medewerker of advocaat. Zij staan naast het gemeentelid dat zich bij hen meldt en ondersteunen die persoon. Gesprekken met een vertrouwenspersoon zijn in principe vertrouwelijk. Alleen met uitdrukkelijke toestemming van de persoon met een melding of klacht kunnen (delen van de inhoud van) het gesprek of de melding gedeeld worden met anderen. De vertrouwenspersonen zijn geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten. De vertrouwenspersonen hebben een Verklaring Omtrent Gedrag verkregen en hebben de training ‘interne vertrouwenspersoon’ gevolgd, gegeven door het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties.
Contact
De vertrouwenspersonen zijn te benaderen via de volgende emailadressen en telefoonnummers:
- Marian Vis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 06 1543 6699
- Robert Wapenaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 06 2846 3442