In 1998 was het een gemeentelid die op het idee kwam dat het kerkgebouw kanselkleden en tafellopers in de kerkelijke kleuren nodig had. En, wat helemaal geweldig was, dit gemeentelid zou ook de rekening van de kleden en lopers betalen
Er werd een kleine commissie van gemeenteleden ingesteld die zich gingen verdiepen in kleuren en symbolen. Deze commissie kwam met de vraag of het mogelijk zou zijn een kerkelijk symbool te combineren met “iets”van buiten de kerk. Het liefst “iets”van ons dorp of onze streek. Dit om aan te geven dat de kerk er niet alleen is voor de mensen in de kerk maar voor het gehele dorp. En zo ontstonden de voorstellingen op de kleden: een kerkraam in het midden met voor het raam een symbool van “binnen”en achter het raam een symbool van “buiten”

Het witte kleed heeft een Alpha en Omega voor het raam en een wereldbol achter het raam.
Hierbij is ook gedacht aan het feit dat er regelmatig mensen staan opgebaard in de kerk en dat dan het witte kanselkleed hangt. Het witte kleed zegt: “Ik ben de Alpha en de Omega en dat geldt voor de gehele wereld”.

Het groene kleed heeft voor het raam graan een symbool dat we vaak vinden in de bijbel. Een achter het raam heeft het groen kleed een stukje van een fabriek van de Shell. In het jaar dat de kleden werden gemaakt werd er bij de Shell een nieuwe “kraker”gebouwd die royaal de pers haalde. En Poortugaal is een landelijk dorp maar veel van onze inwoners werken bij de industrie van het Europoortgebied.
Het rode kleed heeft voor het raam langs de contouren van vlammen, het heilige vuur van de Geest. De vlammen tasten het raam ook wat aan, de Geest doorbreekt de grenzen.

  

Achter het raam is een tak met appelbloesem, vroeger waren er in deze streek behoorlijk wat boomgaarden.
Het paarse kleed heeft voor het raam langs een palmtak: palmpasen is een van de zondagen in de paarse tijd. Achter het raam langs staat een rij knotwilgen, immers ook de grienden spelen nog steeds een rol in onze streek.

Na een aantal jaren was er een (ander) gemeentelid die de kerk eigen stola’s wilde schenken.
Er zijn toen stola’s gemaakt bijpassend bij de kanselkleden. Op de stola’s staat steeds het “kerkelijke”symbool. Deze stola’s zijn van de kerk en niet van de dominee, ze worden dan ook opgeborgen in de consistorie en zijn door iedere gastpredikant te gebruiken.

   

Door: Margreet Scholten

Ontwerp:Margreet Scholten en gemeenteleden

Uitvoering:Margreet Scholten

Spreuk

De bijbel is de Tomtom op je levensweg

Nieuws

Op 30 november is de wintermarkt in en rond De Brinkhoeve en wij zijn daar als jeugdwerk ook aanwezig.

U kunt op de wintermarkt amaryllisbollen kopen. Ook verkopen we erwtensoep en heerlijke broodjes worst, is er Touwtje Trek en verkoop van gehaakte spullen/knuffels. Alle opbrengst is voor het jeugdwerk. We zouden het heel leuk vinden als we u/jullie daar zien.

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.