Ruimte maken om te kunnen ontvangen -  Bezinning op wat belangrijk is

De mooiste dingen in het leven vallen ons toe. Ervaringen die het leven van alledag kleur geven: van een prachtige zonsopgang tot hartelijke woorden van iemand in je omgeving. Het zijn de kleine en grote verrassingen die het leven glans geven,

je kunt ze zelf niet organiseren, je ontvangt ze, ze vallen je toe. De kerk is bij uitstek een plaats van zulke verrassingen: ervaringen die je dankbaar stemmen, liefde en genade van God die ons worden aangezegd. Wat er ook gebeurt, je mag uit genade opnieuw beginnen.

Er is toekomst.

In de kerk leven we van wat we ontvangen, genade is de grondtoon. Maak ruimte in je leven om die te kunnen ontvangen. Van een afstandje kijken naar jezelf, in een verwarrende tijd, bezinning op wat belangrijk is, kan mogelijk rust geven en zo ruimte maken om in verbinding te komen met het onverwachte, het Goddelijke.

De symbolische schikkingen zijn gemaakt in een pot die halfopen blijft: er is ruimte om te ontvangen. Erin verwerkt zijn takken, als in een zuil: ze reiken naar de hemel, als verbinding met het hogere. De zuil is transparant, daarmee wordt benadrukt dat door genade er altijd zicht blijft op het onbekende, op het onverwachte, op het Goddelijke.

 

14 April Witte Donderdag Avondmaal

Joh.13:1-15

We delen vanavond brood en wijn met elkaar, zoals Christus deed met zijn leerlingen. Als teken van het brood (lichaam van Christus) zijn korenaren in de zuil van takken gevlochten. Als teken van wijn (bloed van Christus) is een druiventros toegevoegd.

Jezus waste de voeten van zijn leerlingen. Zo zet hij de toon voor de toekomst: In de kerk van Christus is een meester niet meer dan zijn slaaf, maar was je elkaars voeten.

Elkaar dienen, dat is leven met het oog op de toekomst. Als symbool van de voetwassing is een schaal water met een witte doek zichtbaar.

 

 

 

15 April Goede Vrijdag

Joh. 18:1 tot 19:42

We lezen over het gevangennemen van Jezus tot aan zijn graflegging.

Het eerder door hem uitgesproken beeld van het zaad dat eerst moet vergaan voordat het vrucht draagt wordt nu ten volle werkelijkheid.

Aan de schikking wordt een kruis van takken toegevoegd. De verticale lijnen symboliseren de verbinding met de hemel, het hogere.

De horizontale lijnen verwijzen naar het aardse leven dat door zal gaan in de toekomst, zoals het zaad in de akkers. 5 Paarse bloemen zijn als teken van lijden en rouw toegevoegd.

 

16 April Stille Zaterdag Paasnacht

Lucas 24:1- 10 (11)

We komen binnen in een stille donkere kerk, de stilte en het duister van het graf waarin Jesus is gelegd. Maar...er breekt een licht door: in deze nacht onsteken we een vlammetje en brengen zo de brandende Paaskaars de gemeente binnen, als teken van Christus, de opgestane Heer. Het daglicht lonkt, de nieuwe dag breekt aan, de toekomst opent zich. Het getal 8 is het teken dat de nieuwe dag symboliseert, een ster in deze nacht brengt het eerste licht, een morgenster. Daarom is een 8-puntige ster in de schikking geplaatst. Er zijn ook 8 witte bloemen verwerkt: wit, als teken van licht.

 

 

17 April Pasen

Joh.20:1-18

Waar de toekomst gesloten leek door de dood van Jezus wordt deze op Paasmorgen helemaal open gelegd. In de afgelopen weken hebben we gelezen over de vreugde en verwondering van de volgelingen van Jezus. Het einde werd een nieuw begin, van waaruit we ons richten op de toekomst. Een nieuw begin, een nieuwe lente: de schikking wordt bloeiend door bloesems, en bloemen in de kleuren wit, de kleur van de kerkelijke feesten en geel, de kleur van glorie: hallelujah

de Heer is waarlijk opgestaan!

 

Bewerking van teksten uit het PKN - project

Namens de werkgroep Symbolisch Bloemschikken, Anneke Dronzek

 

Spreuk

Maak van je knelpunten knielpunten

Nieuws

Zondag 19 maart - 9.30 u. 4e zondag van de 40dagentijd

Voorganger:              ds. J. van Walsum                 

Band                         met Edward Wilhelm

Collecten:                  ZOA/ kerkbeheer

 

Kerkauto:                   E. van Zaanen

Koster:                      Chris den Ouden            

 

 

Zondag 26 maart - 9.30 u. 5e zondag van de 40dagentijd ZOMERTIJD

Voorganger:              ds. L.J. Scholten, Gouda                

Organist:                   Jan Teeuw

Collecten:                  diaconie / kerkbeheer

 

Kerkauto:                   R.C. Smits 

Koster:                      Bert Plaizier                      

 

Zondag 2 april - 9.30 u. 

Voorganger:              ds. J. van Walsum

Organist:                   nog niet bekend

 

 

Weeksluiting Hooge Werf

Elke 1e en 3e vrijdag van de maand om 18.30 uur.

17 mrt.   ds. Hans van Walsum  Viering Heilig Avondmaal

 

 7 april   LET OP: Aanvang 15.00 u.

              Goede Vrijdagviering met pastor Ben van Dam.  Inloop v.a. 14.30 u.

              Na afloop is er een gezellig samenzijn.

             

Uitzending kerkdienst op de televisie

De dienst uit de Dorpskerk in Poortugaal wordt elke zondag op de tv uitgezonden via Caiway kanaal 12 en KPN kanaal 1314.Online de dienst meevieren kan ook via onze eigen website:www.pgpoortugaal.nl. Daar klikt u op de knop ‘live’ aan, waar u kunt kiezen of u alleen wilt luisteren of wilt luisteren en kijken.

 

o.o.o.o.o.o.o.o.o.o.o.o.o

 

Van het streamteam:

Af en toe krijgen wij meldingen van problemen die zich voordoen bij het bekijken van kerkdiensten thuis op tv. Het betreft dan storingen in het beeld of een slecht/vertraagd geluid. We zouden het zeer op prijs stellen wanneer u dergelijke problemen bij ons wilt melden per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bij een van de leden van het streamteam in de kerk.

We zullen dan proberen oplossingen te vinden voor deze storingen.

                        Met vriendelijke groet, Hans Keij

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.