Het zomerkamp is voor de Romakinderen echt een groot succes geweest. Allemaal vertelden ze over het kamp op school na de vakantie. Voor de herfstvakantie gaan ze naar de bioscoop, voor hen ook heel bijzonder.
De kinderen groeien op in armoede en hebben niet veel. De huisjes waarin ze wonen hebben vaak geen verwarming, terwijl het in de bergen in de winter koud kan worden.
Het dominees-echtpaar István en Viktória Toth heeft daarom de kerk na schooltijd geopend voor deze kinderen. Ze krijgen dan eten, hebben warmte en de ouders worden ontlast. De oudere meisjes kunnen hier hygiëne-producten krijgen. Thuis is voor deze luxe geen geld. Ondertussen kunnen de kinderen hun huiswerk maken en krijgen ze hulp bij dingen die zij van huis uit niet hebben kunnen leren.
Tussen alle informatie door werd ons trouwens nonchalant verteld dat de kinderen rond 06.30 van huis vertrekken om op tijd op school te zijn en dat ze dan rond 16.45 weer thuis, of in de kerk, zijn. Er is geen school in de dorpjes, dus moeten ze een uur tot 5 kwartier reizen. Dan ben je best gemotiveerd volgens mij.
Wij, en István en Viktória Toth, willen graag iets extra's doen voor deze kinderen. Kerst is het feest waarvoor het mooi zou zijn om aan de Roma kinderen een cadeau te geven. Als teken van licht in de donkere dagen, van hoop op een betere toekomst. Het zijn 23 kinderen in de leeftijd van 3 tot 16 jaar, 10 meisjes en 13 jongens. Cor heeft een lijst met hun naam, leeftijd, lengte, gewicht en schoenmaat.

Waarmee zouden wij ze blij kunnen maken?
Warme sokken, maillot, muts, trui, pantoffels, handschoenen/wanten, pet, thermo-ondergoed. Oftewel warme kleren.
Schoolspullen zoals, kleurpotloden, schriftjes, pennen, schrijfblok, etc.
Met speelgoed, zoals een pop of bal, zouden de kinderen ook heel blij zijn.
Een kaart met boodschap gericht aan het kind. De Roma kinderen leven in een kleine wereld. Hun ouders hebben niet de tijd voor ze die ze verdienen. Hoe mooi is het om te laten blijken dat er aan hen wordt gedacht. Via Google Translate is het tegenwoordig mogelijk om een goede vertaling naar het Hongaars (of Engels) te maken, die ze kunnen begrijpen. Daarnaast krijgen de kinderen Engelse les op school, dus vooral de oudere kinderen zullen dit zelf kunnen lezen.
Graag geen spullen toevoegen die kunnen gaan lekken. Wees creatief maar te dure of duidelijk nieuwe spullen zijn niet wenselijk. Deze worden door de ouders verkocht. Het mogen dus ook goede tweedehands spullen zijn. Als het nieuwe spullen zijn, haal het uit de verpakking en verwijder de labels.

Wilt u meedoen met deze actie?
U kunt via Cor de gegevens ontvangen van een kind. U kunt hem bereiken op telefoonnummer: 0 In de kerk zullen we op zondag 12 en 19 november aanwezig zijn met een intekenlijst. U kunt tot 1 december uw doos/pakket inleveren bij Cor of achterin de kerk. De dozen worden per koerier verzonden. Een bijdrage voor deze kosten wordt gewaardeerd.
Mocht u de hierboven genoemde spullen nog over hebben, dan kunt u deze ook los inleveren. Wij zorgen dan dat deze in Abaújvár bij de jeugdclub terechtkomen.

Elders in dit kerkblad vindt u een stukje over onze reisplannen naar Abaújvár.

Annet van der Graaf

Spreuk

Toeval is dat wat god je toe laat vallen

Nieuws

Na het bezoek wat we gehad hebben uit Abaújvár willen we zelf ook graag naar hen toe om te zien hoe ze daar kerk zijn en ook een steentje bij te dragen. We hebben gevraagd wat we voor hen kunnen betekenen als we daar zijn. Ze willen graag hulp bij het vergroten van een overkapping die door hen als buitenruimte gebruikt wordt voor de activiteiten die ze doen. Het gaat dan om verven, tegelen en de overkapping maken/vergroten. Daarnaast willen we voor de roma kinderen een soort vakantie bijbelweek waarin een stukje in het Engels uit de bijbel wordt verteld, een eenvoudig lied wordt gezongen, geknutseld of/en een spelletje wordt gedaan.

Om in contact te komen met de gemeente kunt u contact opnemen met:

Predikant: Ds. Hans van Walsum, E-mail: predikant@pgpoortugaal.nl, tel: 06-22912489
Scriba: Roel v/d Berg en Jannine van Lieshout, E-mail: scriba@pgpoortugaal.nl
Website: webmaster@pgpoortugaal.nl

Dorpskerk

De dorpskerk is gelegen direct aan de Groene Kruisweg op de kruising met de Kerkstraat. Telefoonnummer van de dienstdoende koster: 06-17044302. De kerk ligt op loopafstand van het metrostation Poortugaal. Voor verhuur van de kerk: Dhr. A. de Keizer, tel: 06-22 797 952

De Haven

Het adres van dit gebouw is: Emmastraat 9, Poortugaal. 


Klik hier voor ons Privacy Statement.